Pane ministře za hnutí ANO, z tohoto se nevykroutíte, pustil se do Pilného Moravec. A pak oněměl nad tím, kolik milionů chtějí ministři na nová auta

10.09.2017 13:33

Český ministr financí Ivan Pilný (ANO) Václavu Moravcovi prozradil, jak je na tom dnes státní rozpočet a na co všechno chtějí peníze ministerstva a odbory. Pak se dostali ke slovu dva ekonomové a ministra před kamerami ČT rozcupovali.

Pane ministře za hnutí ANO, z tohoto se nevykroutíte, pustil se do Pilného Moravec. A pak oněměl nad tím, kolik milionů chtějí ministři na nová auta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

Česká ekonomika šlape na plné obrátky. Ale jak dlouho budou tyhle zlaté časy ještě trvat? Nejen o tom debatovali v Otázkách Václava Moravce ministr financí Ivan Pilný (ANO), bývalý viceguvernér České národní banky a současný europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) a další bývalý viceguvernér Pavel Kysilka.

Pilný hned na úvod prohlásil, že ministerstvo financí upravilo příjmovou stránku rozpočtu. Ekonomice se daří tolik, že budeme mít k dispozici o 21 miliard víc. Zní to pěkně, jenže Pilný obratem dodal, že požadavky ministerstev jsou podstatně vyšší, než jsou možnosti rozpočtu. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) říká, že by se mělo najít 120 milionů na růst platů, ale jeho resort požaduje navíc dalších 75 milionů, a to není všechno. „Ještě v letošním rozpočtu chtějí 150 milionů na výměnu aut,“ prozradil Pilný. „Takže pan ministr by možná měl jezdit méně na člunech o řekách nebo v kombajnech a udělat si na svém resortu pořádek,“ vypálil ministr.   

Teď je podle Pilného na předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), aby si ministry umravnil a zatlačil na ně, aby využili alespoň část ze svých dosud nespotřebovaných rezerv. V těchto rezervách na ministerstvech leží asi 40 miliard. Platové požadavky odborů přitom zahrnují dalších zhruba 25 až 27 miliard. Jestliže Pilný jako ministr našel 21 miliard, je na resortech, aby našly dalších až deset miliard, aby se mohly platy navýšit podle požadavků odborů.   

Pilný je jednoznačně pro navýšení platů učitelů. S jedním „ale“. „Já se také domnívám, že to přidávání by nemělo být plošné. Já uvedu příklad. Pokud se bavíme o tom, že přidáme učitelům 15 procent, tak já bych byl pro to, aby se jim deset procent přidalo do tarifů a pět procent do osobního ohodnocení těm nejlepším učitelům,“ vyjádřil svůj názor Pilný.

Rozpočet této vlády připomíná jen cár papíru! Hádání trhovců!

Když ministra poslouchali Luděk Niedermayer a Pavel Kysilka, jen nespokojeně kroutili hlavami. Europoslanec TOP 09, že státní rozpočet nelze sestavovat tak, jak to dělá současná vláda. Niedermayer se podivuje nad tím, jak najednou ministr najednou najde 21 miliard, nějak ty peníze sesypává dohromady a čeká, co z toho vypadne. „Tato věc nemůže být politická, protože pak se dostaneme do stavu, kdy rozpočet má jen cenu cáru papíru,“ udeřil na Pilného Niedermayer.   

„Ono to připomíná spíš hádání trhovců na rynku než dohadování o státním rozpočtu. Chybí tomu jakákoli koncepce,“ přisadil si Kysilka. Současné vládě vyčetl, že se nechystá na časy krize, které zákonitě musejí přijít po časech hojnosti. Vláda by si měla říci, že musí navýšit platy učitelů, a to až na dvojnásobek. Vzdělaná společnost totiž potřebuje kvalitní a dobře zaplacené učitele.

Pilný uznal, že platy učitelů by vzrůst měly, a to především učitelům v mateřských a základních školách. „Oni můžou jít dnes prodávat do Lidlu a dostali by tam víc peněz. To je naprosto skandální. My jako vláda jsme navyšovali platy všem státním zaměstnancům, ale z toho učitelům nejméně. To se musí změnit,“ uznal Pilný.

Já se těším, až skončí evropské dotace, pravil Pilný. Česko neumí s evropskými penězi pracovat

Prozradil také, že pozice ministra financí je velmi složitá, protože ministr jen těžko může najít peníze na priority, když těch priorit máme tolik. Pilný je rád, že nebude ministrem financí v příští vládě a nebude muset řešit, z čeho se budou platit předvolební sliby. Celou situaci ještě komplikují evropské dotace, a to především tím, že s nimi Česká republika nezvládá pracovat.  

„Je to hrozný, že to řeknu, ale já se těším, až evropské dotace zmizí, ale nevím, co budeme dělat, až zmizí. Tato vláda na to není připravena. Nevím, z čeho budeme stavět dálnice a další projekty,“ děsil se Pilný. Znovu jsme prý v situaci, kdy jsou dotační programy nastaveny tak nešťastně a komplikovaně, že se nedaří evropské dotace čerpat. Zatím máme vyčerpáno asi deset procent ze současného evropského rozpočtového období a všichni tři hosté se shodli na tom, že to je žalostně málo.

Každý druhý úředník na dlažbu!

Pánové se shodli také na tom, že každoroční stavba rozpočtu je zdravá na reformu. „Já si myslím, že ten český rozpočet je zdravý na reformu. A je známo, že všechny smysluplné reformy začínaly na té výdajové straně. Musíme se podívat na to, které mandatorní (povinné) výdaje jsou zbytečné,“ prohlásil bez obalu Kysilka.

Niedermayer prohlásil, že by se počet státních úředníků dal snížit až o 30 tisíc lidí.

Kysilka byl ještě razantnější. „Já si myslím, že bychom si vystačili s padesáti procenty úředníků oproti dnešnímu stavu,“ hřímal Kysilka. Jinými slovy řekl, že by se České republice nestalo nic strašlivého, kdyby každý druhý úředník přišel o práci ve státním sektoru a našel si ji jinde. „Ostatní by mohli posloužit tam, kde dnes chybějí – v soukromém sektoru. Já už jsem řekl, že vláda vyluxovala trh práce a ti lidé dnes chybějí tam, kde se vytvářejí hodnoty,“ nebral si servítky Kysilka.

Pilný dával svým předřečníkům v zásadě za pravdu. Lidé mají právo na to, aby si úřady předávaly informace mezi sebou a občan nemusel běhat od okénka k okénku a předávat pátému úředníkovi to, co předával už čtyřem předchozím. Z tohoto hlediska je podle Pilného Česká republika velmi pozadu.

„Je krásné, že my se všichni tři shodujeme na zásadních věcech, ale shodujeme se na nich s člověkem, který byl čtyři roky u vlády,“ rýpl si do Pilného Niedermayer.

Pilný se snažil obrátit pozornost k jiným ministrům. Kupříkladu ministerstvo průmyslu a obchodu nedokázalo změnit strukturu investičních pobídek, a to je špatně. Podle Pilného jsme příliš závislí na automobilovém průmyslu, a pokud jde o export, pak především na Německu. To se musí změnit.

Já bych to nepolitizoval, bránil se Pilný odpovědnosti hnutí ANO  

Když se debata blížila k závěru, pánové se shodli na tom, že máme přibližně ještě asi rok času. Až tenhle rok uplyne, začneme cítit problémy. Třeba v tom, že dodnes nemáme dobudovanou dálniční síť. Pilný konstatoval, že nedokážeme dobudovat dálniční síť, respektive celou infrastrukturní síť, a to je velký problém.

Moravec však Pilnému okamžitě připomněl, že z legislativního hlediska má na stavbu dálnic vliv především ministerstvo dopravy a ministerstvo pro místní rozvoj. A oba tyto resorty po celé čtyři roky ovládalo hnutí ANO. „Já myslím, že není třeba to politizovat,“ bránil se Pilný. „Pane ministře, tak snadno se z toho nevykroutíte,“ trval si na svém Moravec a znovu poukázal na odpovědnost hnutí ANO. Pilný tuto odpovědnost uznal. „To, že zrovna tahle dvě ministerstva má ANO, je pravda, ale ta sněmovna je prostě rezistentní,“ bránil se Pilný.

Nakonec se pánové pohádali o daně. Niedermayer nechápe, proč současná koaliční vláda šlape po těch, po kterých šlape. „Já když se tomu věnuji na evropské úrovni, a věnuji se tomu už tři roky, tak je to o nadnárodních firmách, které využívají kličky v zákoně, i v rozporu se zákonem, mnohdy stlačují svou daňovou povinnost až k nule. My jsme se vydali úplně jiným směrem a honíme trafikanta za rohem,“ udeřil na Pilného Niedermayer.

Pilný však s Niedermayerem nesouhlasil. Cesta, kterou se vydala koaliční vláda, nepovažuje za špatnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…