Paní Angelo, tohle už není dobré. Přišel nový průzkum

12.03.2017 20:06

Z Německa přicházejí výsledky průzkumu veřejného mínění, které opět nepotěší kancléřku Angelu Merkelovou a její CDU. Sociální demokraté s aspirantem na kancléřství Martinem Schulzem stoupají stále výš a zdá se, že je nemůže nic a nikdo zastavit.

Paní Angelo, tohle už není dobré. Přišel nový průzkum
Foto: archív autora
Popisek: Angela Merkelová

Kancléřka Angela Merkelová čelila v posledních měsících tvrdé kritice za své rozhodnutí vpustit do Německa stovky tisíc uprchlíků. Loni v létě navíc zemi zasáhla série teroristických útoků. Když už se ke konci roku zdálo, že se vše postupně vrací do starých kolejí a Merkelová by měla přes mnohá zaváhání obhájit post kancléřky, vložil se do hry někdejší předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Šance SPD na vítězství v parlamentních volbách od té doby prudce stouply.

Socialisté začali v jednotlivých průzkumech stahovat osmi- až desetiprocentní náskok svého koaličního partnera z CDU a podle průzkumu Institutu Emnid pro Bild am Sonntag mají nyní obě strany vyrovnané šance. Průzkum probíhal mezi druhým a osmým březnem a zúčastnil se jej reprezentativní vzorek 1 882 respondentů. Kdyby se konaly volby do Bundestagu právě teď, obě strany by získaly shodně po 33 %.

Celý text v němčině je ZDE.

Naopak začíná ztrácet Alternativa pro Německo (AfD), která loni vstoupila do parlamentu ve většině spolkových zemích a v jednu chvíli dosahovala v celostátních průzkumech na čtrnáct až patnáct procent. Podle Institutu Emnid by však nyní získala jen osm procent, stejně jako Levice. Zelené by volilo sedm procent voličů a FDP o jedno procento víc. Ještě horší je situace pro CDU na východě země, kde ji SPD dokonce o procento předstihla.

CDU neměla v bývalém Východním Německu nikdy na růžích ustláno a podle průzkumu by zde nyní získala 27 %, zatímco SPD o procento víc. Migrační krize kritický pohled na CDU a kancléřku ještě prohloubila. Je ovšem paradoxní, že se zdejší voliči přiklonili právě k Martinu Schulzovi, který zastává stran přijímání uprchlíků ještě radikálnější názory než samotná Merkelová. Stejně tak hodlá Schulz ještě razantněji prosazovat přerozdělování uprchlíků do členských států EU.

AfD si na rozdíl od celostátních čísel ve východní části země stále drží svých patnáct procent a má jen o procento méně než Levice. V západní části Německa je však výsledek mnohem horší a zatím to vypadá na sedm procent, tedy stejně jako FPD a o procento více než Levice.

Zatímco v západní části země by získala AfD jen osm procent, na východě by dosáhla na patnáct procent. Ještě o procento lépe je na tom Levice. V obou částech země ztrácejí Zelení, které by volilo jen pět procent bývalých občanů Východního Německa a osm procent bývalých „Zápaďáků“. Nicméně parlamentní volby se budou konat až za půl roku a jejich výsledek ještě může ovlivnit celá řada aspektů. Vývoj trendu je ovšem zřejmý a pro CDU nijak optimistický.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …