Paní Merkelová, máte problém. U vás v partaji

16.07.2015 8:51

Řecký premiér Alexis Tsipras čelí vzpouře části poslanců své strany Syriza. Ale pozor, podobně je na tom i německá kancléřka Angela Merkelová se svou CDU. Některým jejím spolustraníkům se totiž ani trochu nelíbí dohoda, která byla se státem na jihu Evropy uzavřena. Mnozí si myslí, že Řecko musí ven z klubu, nechtějí posílat další eura. A co by chtěla sama Merkelová?

Paní Merkelová, máte problém. U vás v partaji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

„Existuje mnoho lidí, také ve spolkové vládě, kteří jsou jednoznačně přesvědčeni, že Grexit by byl mnohem lepším řešením pro Řecko a řecké lidi,“ prohlásil po uzavření dohody o záchraně Řecka v eurozóně německý ministr financí Wolfgang Schäuble podle informací MF Dnes. Řekové ale něco takového odmítají udělat. Podle jenoho z řeckých novinářů proto, že si pamatují, jak se jim žilo se slabou drachmou. Ve středečních Událostech, komentářích České televize prozradil, že to nebyl žádný med.

Pokud Řekové řekli ne dalším reformám v referendu, Němci zase říkají ne další půjčce. Tak se dá shrnout postoj rebelujících kolegů Merkelové. Jsou mezi nimi bývalá šéfka Svazu vyhnanců, jedenasedmdesátiletá Erika Steinbachová, nebo jedenatřicetiletý Mark Hauptmann. Někteří němečtí analytici mají dokonce za to, že by se dosud jednotná CDU/CSU mohla rozštěpit na euroskeptickou a eurooptimistickou část, což by nejsilnější vládní straně rozhodně nepomohlo.

Německo ovšem musí počítat i s tím, že Francie či Itálie trvají na tom, aby Řecko zůstalo členem klubu. A co by chtěla sama Merkelová? To je otázka, která teď bude zřejmě zaměstnávat mnoho lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…