Paní doktorko, paní doktorko, halasila z balkonu redaktorka ČT na Kleslovou. Karle, pojď, tahali delegáti kolegu od mikrofonu. Veselá reportáž ČT o sjezdu Babišova hnutí

03.03.2015 16:39

Radmila Kleslová, v té době ještě kandidátka na místopředsedkyni hnutí ANO, se v sále sněmu hnutí chystala na svůj kandidátský projev, když na ní z balkonu začala volat reportérka ČT. Tak probíhalo natáčení reportáže pro známý pondělní investigativní pořad, která měla představit vlivnou starostku Prahy 10. A nebyl to jediný bizarní okamžik, který byl nakonec v reportáži vidět.

Paní doktorko, paní doktorko, halasila z balkonu redaktorka ČT na Kleslovou. Karle, pojď, tahali delegáti kolegu od mikrofonu. Veselá reportáž ČT o sjezdu Babišova hnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radmila Kleslová a Adriana Krnáčová na sněmu hnutí ANO

Reportéři ČT natáčeli reportáž o Radmile Kleslové, od víkendu místopředsedkyni hnutí ANO a předsedkyni její pražské organizace, které má podle ČT vládnout pevnou rukou. Reportéři se zajímali především o dění na Praze 1, kde byl podle svého tvrzení bez svého vědomí sesazen tamní předseda ANO, který ze svého odstranění vinil právě celopražskou předsedkyni.

Reportáž začala výpovědí bývalého pražského primátora Jana Kasla, který odmítl s Kleslovou spolupracovat a rozešel se kvůli tomu s celým hnutím ANO, protože Andrej Babiš za svou "paní doktorkou“ stál. Kasla podporoval i předseda ANO na Praze 3, který byl následně sesazen, ale pro Reportéry ČT se odmítl k čemukoliv vyjadřovat.

Pak Reportéři ČT představovali minulost místopředsedkyně Kleslové jako zaměstnankyně StB v hodnosti podporučík, jak ukazoval přímo na kartě bývalý zaměstnanec ÚSTR Radek Schovánek. Kleslová k tomu uvedla, že byla pouze účastnicí výběrového řízení, a takto si podle ní vybírají své lidi všechny rozvědky na světě, včetně naší současné BIS. Andrej Babiš se ohradil: "Jako to je věčná téma, já mám pocit, že už jsme na to odpovídali xkrát. Paní Kleslová neudělala nic špatného.“

Jenže Andrej Babiš prý neměří všem stejným metrem. Jako příklad Reportéři objevili Alana Hackla. Tento zakládající člen ANO na Praze 4 byl předsedou organizace a stěžoval si na svého kolegu Pavla Čiháka, že na kandidátku prosazuje lidi spojené s tamní ODS, dokonce s vlivným podnikatelem Ondřejem Palounkem, srovnávaným svým údajným zákulisním vlivem s Tomášem Hrdličkou z vedlejšího desátého obvodu. Následně byl sám Hackl skandalizován, že byl spolupracovníkem StB. V ANO byl přinucen odstoupit, ačkoliv se ukázalo, že jej komunistická bezpečnost neevidovala jako spolupracovníka, ale naopak jako "zájmovou osobu“.

Na reportáž se podívejte ZDE.

Nakonec Reportéři informovali o dění v ANO na Praze 1. Tam mělo dojít k manipulacím před pražským sněmem, který zvolil Kleslovou předsedkyní organizace. Tehdejší předseda si stěžoval, že se v jeho organizaci najednou objevilo velké množství nových členů, předelegovaných z jiných pražských obvodů, což je podle stanov ANO možné.

Na oblastním sněmu člověk, kterého viděl poprvé v životě, navrhl odvolání předsedy a vyhlášení nových voleb. Získal k tomu většinu hlasů, ale ne dvě třetiny, jak požadují stanovy. Proto se schůze rozešla s tím, že předseda se obrátí na smírčí komisi hnutí. O pár dní později přišel na celopražský sněm, kde zjistil, že mezi delegáty nebude vpuštěn. Následně mu Radmila Kleslová sdělila, že již není předsedou oblastní organizace, a až poté zjistil, že několik členů ANO na Praze 1 uspořádalo za jeho zády vlastní schůzi, na které jej sesadilo.

Reportérka Markéta Dobiášová pak kontaktovala s žádostí o vysvětlení Radmilu Kleslovou. Ta se do telefonu omluvila, že má právě jednání. Redaktorka se tedy vypravila na sněm ANO, kde došlo k neuvěřitelné scéně.

Kamera ČT ukazovala reportérku Dobiášovou, stojící na novinářské galerii na sněmu ANO. Právě pod ní diskutovala Radmila Kleslová s Jaroslavem Faltýnkem a předsedou smírčí komise, kterého předtím Reportéři zpovídali. Redaktorka se zničehonic naklonila přes zábradlí a zvolala: "Paní doktorko, já jsem z Reportérů ČT a nedařilo se nám spolu spojit. Můžu vás požádat o rozhovor?“ neslo se sálem. Kleslová vysvětlila, že se nechce vyjadřovat, dokud se neuzavře šetření. Další otázky odmítla s vysvětlením, že má za chvíli mít kandidátský projev.

Karel Grabejn Procházka, který se stal novým předsedou na Praze 1, se na sjezdu rovněž stal terčem zájmu Reportérů ČT. Při příchodu na sněm byl odchycen redaktorem, který chtěl vysvětlení, co se vlastně stalo na Praze 1. Předseda se k tomu nechtěl vyjadřovat s tím, že věc právě posuzuje smírčí komise hnutí ANO. Redaktoři se pokoušeli mu předložit verzi sesazeného Jiřího Janouška, ovšem rozhovor utnul jeden z Procházkových kolegů, který jej od kamery odtáhl s omluvou, že jej potřebuje na jednání.

"Hnutí ANO má svérázné stanovy,“ okomentoval to redaktor Hospodářských novin Jindřich Šídlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …