Panika v ČSSD. Zjistili jsme, co se děje ve straně před komunálními volbami

25.08.2018 10:55

Obavy z komunálních a senátních voleb se šíří sociální demokracií. A korunu tomu nasadil sám předseda strany a ministr sedící na dvou židlích Jan Hamáček, když v médiích prohlásil, že ČSSD čekají ve volbách bolestné ztráty a že strana bude vděčná za každý mandát. Sociální demokraty čeká utahování opasků, propouštění zaměstnanců, pronájem pražského sídla – Lidového domu. „Možná, že předseda četl předvolební průzkumy v Praze, které nám v tuto chvíli přisuzují 3,5 procenta. A to bylo ještě před dopravou zdarma, možná teď jedno procento přibylo,“ vyjadřuje se bývalý poslanec sociální demokracie, který si nepřál být jmenován, k poraženeckému postoji šéfa strany víc než měsíc před volbami.

Panika v ČSSD. Zjistili jsme, co se děje ve straně před komunálními volbami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference ČSSD ke zvyšování platů ve veřejném sektoru

Někdejší poslanec ČSSD přiznává, že ho postoj Jana Hamáčka nepříjemně překvapil. „Potom, co vstoupil do vlády a chtěl zahájit nějaký restart, bych čekal něco jiného než vzkaz voličům – hoďte nám svůj hlas, ale stejně to asi nepomůže,“ diví se. Ale volič si podle něj spíš řekne, proč by k volbám chodil nebo ČSSD podpořil, když to strana vlastně ani nečeká. Podle místopředsedy Jaroslava Foldyny se tak možná předseda obrací k voličům, aby sociálním demokratům hlas dali. „Je to takové volání o pomoc“, vysvětlil Foldyna Hamáčkova slova v médiích.

Bývalý poslanec spekuluje, že Jan Hamáček může mít k dispozici i další průzkumy volebních preferencí, které mu poskytl předseda vlády. „Andrej Babiš si údajně monitoruje všechna větší města. Možná Hamáčkovi řekl: Predsedo, nevyzerá to s vámi volajako dobre. Máte málo tych procent,“ paroduje exposlanec šéfa hnutí ANO a premiéra.

Sociální demokracii v Praze hrozí pád a nezachrání ji ani doprava zdarma

Řada sociálních demokratů si je vědoma, že 6. října je čeká možná hodně krušná hodina pravdy, až budou vyhlášeny výsledky v komunálních volbách. „Nebudu žádný velký prognostik, když budu tipovat, že sociální demokracii v Praze hrozí pád pod pět procent a nezachrání ji ani městská hromadná doprava zdarma,“ předpovídá neradostné vyhlídky jeden z vlivných mimopražských členů sociální demokracie, který chce také zůstat v anonymitě. Je přesvědčen, že kdyby levnější hromadnou dopravu „hrála“ sociální demokracie napříč republikou, mohla by v komunálních volbách uspět podobně jako kdysi v krajských volbách se zrušením zdravotnických poplatků.

„Teď necítím tah na branku,“ souhlasí bývalý poslanec ČSSD s tím, že straně chybí nějaké volební téma. Jediné vládní úřady se sociálnědemokratickými ministry, které jsou vidět, jsou podle něj Ministerstva zemědělství a v posledních týdnech i Ministerstvo práce a sociálních věcí. „Ministerstvo zemědělství přichází alespoň s nějakými tématy, jako je chov divokých zvířat, nebo sucho. Ministerstvo práce a sociálních věcí zase s výrazným navýšením minimální mzdy,“ poukázal exposlanec na dva resorty, které jsou aktivnější, což je podle něj důležité, protože strana musí voličům ukázat, že její představitelé ve vládě něco dělají, že se něco řeší.

„Ale nevšiml jsem si, že by Hamáček něco na vnitru nebo zahraničí řešil. Ono totiž nejde stíhat dva resorty, být na obou ministrem na plný úvazek je nemožné. Bohužel ministr vnitra svůj resort neovládá a tím získává na vnitru větší prostor Andrej Babiš. Hamáček nemá žádné informace, o které se může opřít. Myslím, že informace, které dostává, jsou velmi pokřivené a nereálné. Sám do toho nevidí,“ kritizuje neschopnost vyřešit situaci, kterou vyvolal prezident, když odmítl jmenovat ministrem zahraničních věcí kandidáta ČSSD Miroslava Pocheho.

Situaci kolem Ministerstva zahraničních věcí bývalý poslanec nechápe. „Je to pseudoproblém, který se měl vyřešit už dávno. To by se za Sobotky nestalo,“ je přesvědčen, a to je kritikem bývalého vedení. Řešením by podle něj bylo, kdyby se předseda ČSSD Jan Hamáček rozhodl pro zahraničí a na vnitru by došlo k vnitrostranické rošádě.

„Očekával jsem to. Všichni by si oddechli, že konečně je tenhle problém vyřešen. Ale byl jsem hodně překvapený, že to Hamáček označil za spekulace. Ale znáte to, někdy se zásadně říká ‚ne‘, aby se za týden řeklo ‚ano‘,“ popsal s nadsázkou obvyklé politické piruety. Nedávný výrok Hamáčka, že má stále jediného kandidáta na ministra zahraničí – Pocheho, a že chce dál vést dva resorty najednou, mu nepřipadá jako moudré řešení.

Pátým místopředsedou ČSSD prý měl být ministr kultury a olomoucký primátor

Ale sociální demokracie čelí nejen úbytku voličů, ale i problémům uvnitř strany. Nejenže není schopna najít vhodného kandidáta na šéfa diplomacie, na mimořádném sjezdu nebyla schopna zvolit ani pátého místopředsedu strany, stranu dělí i odlišný názor na účast ve vládě s trestně stíhaným premiérem. První místopředseda ČSSD Jiří Zimola v rozhovoru v médiích připustil, že „strana ještě není zachráněná“. „Vidím tápající sociální demokracii, nehovořící jedním jazykem, pár lidí stojí proti většině v předsednictvu a v ústředním výkonném výboru, kde jsou ještě někteří věrní sobotkovci navolení v květnu 2017,“ prohlásil. Zimola dokonce přiznal, že by byl raději, kdyby se nescházelo předsednictvo strany moc často, protože se vždycky obává, že by mohlo něco nečekaného projít. „Je pravda, že čím častěji se vedení schází, tím víc pitomostí z nich vypadne,“ říká se smíchem jeden z řadových členů sociální demokracie pod slibem anonymity.

Další z členů vedení strany souhlasí, že situace je složitá. „Mimořádný sjezd se sice na jaře uskutečnil, ale volilo se jen vedení, předsednictvo i ústřední výkonný výbor jsou zatím poměrně neobměněné. Existovala domluva, že posledním místopředsedou, který nebyl na sjezdu zvolen, bude ministr kultury a primátor Olomouce Antonín Staněk,“ prozradil dohody ze stranických kuloárů. Ale Staněk se nevzdal křesla primátora, i když je ministrem kultury. Proto se tento týden objevila informace, že volbu pátého místopředsedy sociální demokraté vzdali. „V březnu se bude volit předseda a místopředsedové, ústřední výkonný výbor. Vzhledem k tomu, že to je zhruba za půl roku, tak teď volit narychlo místopředsedu by nebylo rozumné. Necháme proběhnout všechny nominace od okresních po krajské a volbu můžeme učinit až v rámci sjezdu,“ řekl Právu místopředseda Martin Netolický.

Symbolem dnešní doby je, že lež se stává pravdou

Ale někteří členové personální politiku vedení ČSSD kritizují. Vadí jim „prapodivné personální šachy s lidmi“, ať už volba doposud neviditelného poslance, šéfa moravskoslezské ČSSD Tomáše Hanzela do křesla místopředsedy Sněmovny po Janu Hamáčkovi, nebo jmenování politického náměstka na Ministerstvo kultury, který má kostlivce ve skříni. „Je to pro mne znamení, že se jede v ještě horších starých kolejích, že sebereflexe a soudnost nemá ve vedení sociální demokracie místo,“ nebere si servítky bývalý poslanec. Proto příliš nevěří, že nové vedení dokáže přesvědčit své bývalé voliče, že stojí za to volit sociální demokracii. Zvlášť když některým představitelům těžko rozumějí.

První místopředseda Jiří Zimola, který byl jedním z největších zastánců vstupu do menšinové vlády v čele s Andrejem Babišem s podporou komunistů, na sociálních sítích u příležitosti 50. výročí okupace Československa napsal, že „kremelská garnitura nenechala nikoho na pochybách, že jakékoliv uvolňování poměrů není slučitelné s podstatou komunistické ideologie“, a že po okupaci „zemi vládli partajní funkcionáři a jejich přisluhovači z řad donašečů StB“. Jeden z vlivných sociálních demokratů připustil, že „tohle se blbě komentuje“. „Zimola to sice napsal hezky, já bych to podepsal, ale z jeho úst to v této situaci, kdy jsme ve vládě s komunisty a vede ji člověk, který podle soudů byl spolupracovníkem StB, zní poněkud zvláštně. Ale je to symbol dnešní doby, že si všichni protiřečí a lež se stává normou,“ povzdechl si nad rozporem mezi slovy a činy jednoho z nejviditelnějších představitelů sociální demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…