Papež, Trump, císař Naruhito. Nejen ti přáli naší republice k narozeninám

28.10.2019 18:30

Prezidenti a králové některých zemí, nový japonský císař Naruhito a papež František pogratulovali v dopise prezidentovi Miloši Zemanovi a českým občanům ke 101. výročí vzniku samostatného státu, napsala ČTK.

Papež, Trump, císař Naruhito. Nejen ti přáli naší republice k narozeninám
Foto: Alerion
Popisek: Česká vlajka.

Americký prezident Donald Trump ocenil přínos české účasti v Afghánistánu, německá hlava státu Frank-Walter Steinmeier napsal o hluboké důvěře mezi oběma zeměmi. Francouzský prezident Emmanuel Macron stejně jako slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a Trump připomněli i letošní 30. výročí sametové revoluce. Znění dopisů zveřejnil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Jménem lidu Spojených států amerických blahopřeji lidu České republiky ke 101. výročí vaší samostatnosti v roce 1918. Tento rok je zároveň 30. výročím sametové revoluce, a Spojené státy americké rovněž ctí a oslavují odvážné, oddané a vizionářské občany, kteří pomohli Československu vymanit se ze sovětského vlivu a komunistického útisku a pomohli nástupu éry demokracie a ekonomické svobody,“ napsal Trump. Dodal, že tyto ideály a hodnoty, které obě země sdílejí, utvářejí základy společné a pevné transatlantické aliance a přátelství.

Americký prezident zároveň v dopise vyjádřil vděk za mezinárodní závazek Česka prosazovat mír, lidská práva a prosperitu. „Oceňujeme přínos účasti České republiky v Afghánistánu a její podporu jako ochranné síly v Sýrii,“ napsal.

Macron označil v dopise vztah obou zemí za blízký a důvěrný, založený na strategickém partnerství. V kontextu českého předsednictví Visegrádské skupiny a evropských i mezinárodních výzev je významnější než kdy dříve, doplnil.

„Vztahy mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo se dnes nacházejí na úrovni, která je historicky snad jedinečná. Mezi Čechy a Němci vznikla mnohá osobní přátelství a mezi našimi zeměmi se vytvořila hluboká důvěra,“ uvedl Steinmeier. Vyjádřil přání, aby vynikající vztahy zůstaly zachovány i do budoucna. Uvedl také, že se těší na nadcházející setkání se Zemanem. Všechny prezidenty Visegrádské čtyřky, tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, Steinmeier pozval na 9. listopadu na připomínku 30. výročí pádu berlínské zdi.

Podle Čaputové Česko a Slovensko za své blízké a přátelské vztahy vděčí v první řadě bývalému společnému státu. „Se vznikem Československa jsou neodlučně spojené hodnoty svobody, demokracie a pokroku. Jsem hrdá na to, že naše země se i navzdory náročným historickým zkouškám k tomuto hodnotovému odkazu hlásí i dnes, a pokládám za velmi důležité, abychom o jeho významu pravidelně mluvili,“ napsala. Uvedla také, že Zemana ráda přivítá v Bratislavě při společné připomínce výročí listopadové revoluce z roku 1989. Slovensko navštíví český prezident 16. listopadu a spolu s Čaputovou otevřou budovu Českého domu.

Pád železné opony před 30 lety připomněl ve svém gratulačním dopise také polský prezident Andrzej Duda. „Spojují nás shodné zájmy a výzvy v rámci Evropské unie. Úzce spolupracujeme ve prospěch posílení bezpečnosti celého regionu jako spolehliví partneři a spojenci v rámci NATO,“ uvedl. Vyjádřil přesvědčení, že česko-polské vztahy mohou sloužit jako vzor dokonalého sousedského a vzájemného respektu. Duda také napsal, že doufá v Zemanovu angažovanost při uskutečňování regionálních infrastrukturálních projektů, zásadních pro zkracování vzdáleností.

Zemanovi v dopise pogratuloval také nový japonský císař Naruhito. „Je mi velkým potěšením Vám u příležitosti státního svátku České republiky srdečně poblahopřát a upřímně Vám popřát štěstí a lidu Vaší země prosperitu,“ napsal. Minulý týden v Japonsku zastupoval Česko na slavnostním uvedení císaře na trůn premiér Andrej Babiš (ANO), kterého tím Zeman pověřil.

„Obracím se k Bohu, aby Vás doprovázel na cestě ke společnému dobru a bratrství, aby každý příslušník Vašeho národa poznal očekávané štěstí. Z celého srdce se dovolávám hojnosti Božího požehnání pro Vás i český lid,“ pogratuloval papež František.

Maďarský prezident János Áder v dopise popřál Zemanovi pevné zdraví. Gratulační dopis poslali na Pražský hrad také španělský král Felipe VI., nizozemský král Willem-Alexander a belgický král Phillipe.

Česká republika si dnes připomíná 101 let od vzniku samostatného československého státu pietními akcemi v Praze i jiných městech. Oslavy se letos na rozdíl od loňského stého výročí nekonají za účasti zahraničních státníků. Loni do Prahy přijeli například Macron, německá kancléřka Angela Merkelová, představitelé Slovenska a zástupci dalších evropských zemí. Na vojenskou přehlídku zavítal americký ministr obrany James Mattis.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …