Papež v Bulharsku: Otevřete srdce i domy uprchlíkům

05.05.2019 14:28

Papež František na úvod své třídenní návštěvy Bulharska vyzval tamní občany, aby svá srdce, ale i své domy otevřeli uprchlíkům.

Papež v Bulharsku: Otevřete srdce i domy uprchlíkům
Foto: archiv
Popisek: Bulharsko - státní vlajka

Agentura AP přinesla informace o návštěvě papeže Františka v Bulharsku. Nejvyšší představitel katolické církve Bulharům připomněl, že i z jejich země odchází do zahraničí za prací opravdu hodně lidí a tak by právě Bulhaři měli vědět, jak těžké je rozhodnout se pro odchod z vlastní země.

„Všem Bulharům, kteří jsou obeznámeni s dramatem emigrace, s úctou navrhuji, aby své oči, srdce nebo ruce neuzavírali v souladu se svou nejlepší tradicí těm, kteří zaklepají na jejich dveře,“ řekl vládním úředníkům v Sofii, hlavním městě Bulharska.

Z Bulharska lidé odcházejí neuvěřitelným tempem. Dnes má země asi 7 milionů obyvatel, v roce 2050 tu podle odhadu bude žít asi 5,4 milionů obyvatel a na konci století už to bude jen 3,9 milionů obyvatel.

Současná bulharská vláda vyzývá EU, aby lépe chránila své hranice. Sama pečlivě hlídá své hranice s Tureckem. Papež však vládu požádal, aby namísto plotů stavěla mosty a aby integrovali uprchlíky do své společnosti. Tvrdý postup vlády v této otázce však vedl k tomu, že zatímco v roce 2015 požádalo v Bulharsku o azyl asi 20.000 lidí, v roce 2018 už to bylo jen 2500.

Bulharsko má současně nejvyšší úmrtnost ze všech zemí EU a jednu z nejnižších porodností. Ani platové podmínky nejsou nijak oslnivé, mírně řečeno. Bulharsko má nejnižší průměrnou mzdu ze všech zemí EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…