Parchanti, budu se soudit. Garantuju vám, že se mi omluví, dštil Babiš na americký časopis. Proboha, nedělejte to, chytá se za hlavu znalec médií

19.04.2015 20:02

Andrej Babiš by se prý s americkým politologickým časopisem Foreign Policy za tvrzení, že je Babisconi, soudit neměl, a to i když by toto médium mělo stokrát pravdu i v tom, že je hrozbou pro demokratické instituce v srdci Evropy. Tak soudí mediální analytici.

Parchanti, budu se soudit. Garantuju vám, že se mi omluví, dštil Babiš na americký časopis. Proboha, nedělejte to, chytá se za hlavu znalec médií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jako "důkaz" předkládá i novinový článek

Sotva ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš vytáhl paty ze své domovské vlasti, už se mu začalo mnohé sesypávat. Nejprve Ministerstvo pro místní rozvoj, kde se kolečka zadrhla kvůli auditu na veřejnou zakázku, kterou měl být vybrán dodavatel systému pro monitorování evropských dotací. Prý byl zvýhodněn vítězný uchazeč, který ale vůbec nesplnil kvalifikační předpoklady a cena zakázky měla kvůli tomu stoupnout. Tento systém proto nyní zůstává mimo provoz, a Česká republika tak nemůže čerpat ze 650 miliard, které má k dispozici pro období 2014 až 2020.

Kauzu Babiš nyní prý už sepsul přímo z USA, kde je momentálně na týdenní pracovní cestě, neboť se kvůli ní škorpí hned dva zástupci hnutí ANO – ministryně Karla Šlechtová a Babišův osobní náměstek Lukáš Wagenknecht, který má audit pod palcem.

Jenže to zdaleka není vše, proti čemu se vicepremiér ze Spojených států ohradil. Na jeho cestě za mořem mu totiž krev v žilách rozpumpoval článek zpravodajského webu Foreign Policy, nazvaný „Češi teď také mají problém s oligarchou“. Foreign Policy v něm označil Babiše za možnou hrozbu pro demokratické instituce v srdci Evropy a pojmenoval jej navíc „Babisconim“, a to po vzoru italského miliardáře a bývalého premiéra Silvia Berlusconiho.

„Babisconi“, jak se podle tvrzení autorů článku Babišovi přezdívá i v ČR, prý údajně představuje „bod obratu“ v českých dějinách po pádu komunismu. Článek navíc zmiňuje Babišovu možnou spolupráci s StB a též se sovětskou KGB, byť připouští, že bratislavský soud v první instanci zkonstatoval, že Babiš byl v seznamech spolupracovníků zařazen neoprávněně.

Kromě mnoha jiných věcí ale Foreign Policy popisuje i Babišův byznys v Agrofertu a také smrt Františka Mrázka – prý Babišova hlavního obchodního rivala. Foreign Policy nastínil nadto ještě vztahy s prezidentem Zemanem od doby, kdy byl Zeman premiérem a Babišovi v té době zprivatizoval Unipetrol.

Vicepremiér a ministr financí z USA již vzkázal, že text Američanů je snůška lží. „Je to snůška lží a podrazů a budu se soudit, pokud se neomluví,“ reagoval Babiš v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Podle něj článek vyšel na objednávku z Česka. „Jsem přesvědčen, že za tím stojí takoví parchanti, jako je Šafr a podobní,“ řekl doslova ministr financí.

„Už jsem je vyzval, aby se mi omluvili, a pokud se mi neomluví, tak si ve Spojených státech najdu advokáty a garantuji vám, že se omluví,“ dodal k tomu Babiš s tím, že „to je stejný systém jako s tým Růžičkom“.

„To je taková náhodička, že to vyšlo dva dny předtím, než jsem sem přijel. To je jak systém Růžička. Na trenéra hokejové reprezentace se zase něco vytáhne těsně před mistrovstvím světa v hokeji,“ objasnil, proč si to myslí.

Mediální analytici oslovení ParlamentnímilListy.cz ale Andreji Babišovi radí, aby nad článkem zveřejněným v USA mávl rukou.

Není nic staršího nežli včerejší tisk

„Já si myslím, že zažalovat nějaké médium je nesmysl, neboť není nic staršího než včerejší noviny. Pokud je pan Babiš trochu rozumný, tak se na to vykašle a udělá k tomu jen nějaké prohlášení, že je to vše nesmysl a ať si to přebere, kdo chce a jak chce. Zda mu pak toto prohlášení otisknou i v USA, už by bylo na nich. Ovšem musím panu Babišovi poradit nebo jej varovat, že dostávat se do sporu s nějakým médiem zároveň znamená, že na něj pak vytáhnou ještě další věci,“ zmínil k aféře mediální analytik Jiří Mikeš.

Na to, že Babiš reaguje na článek ve smyslu, že je to „ako s tím Růžičkou“, tedy že jde podle něj o článek na objednávku, tak být v kůži ministra financí, „vybodnul“ by se prý i na takovou mluvu.

„Hovořit tady o nějaké objednávce nemá žádný valný smysl, neboť práci Babiše asi ambasáda sleduje a také naši dopisovatelé znají jeho problémy, a to zvláště s jeho lustrací. Takže očekávat od toho něco dál nemá smysl. Pan Babiš by nad tím vším měl mávnout rukou a měl by si uvědomit, že psi štěkají, ale karavana jede dál. Lidi podle mne pochopí zejména onu narážku na Vláďu Růžičku. O této kauze se totiž chlapi v hospodě normálně baví ve smyslu, že je to jasný, že to na Růžičku teď někdo vytáhl, když je před mistrovstvím, a že to je odněkud zaplacené, abychom prohráli. Přitom je každému jasné, jak to ve vrcholovém sportu běží. I já osobně jsem zažil, jak to v době hluboké totality třeba u tenisu chodilo, kde když jste nedali trenérovi bůra, tak to bylo těžký. Jenže takhle to s tím sportem bylo vždy a vždy si cvrlikali i vrabci na střeše, že když nedáte, tak si necvrnknete a nikam dál se nedostanete,“ rozpovídal se Mikeš o aféře našeho národní hokejového trenéra, který je v podezření, že za peníze „na kabinu“ sliboval otci hokejisty Davidu Palaščákovi nejen trénování ve Slavii, ale i možnost lepšího místa v sestavě Slavie.

Mohou to být zoufalé výkřiky těch Šafrů a Klvaňů...

Mikeš se ale od Růžičky vrátil k Babišovi, a to konkrétně k jeho prohlášení, že je přesvědčen o tom, že za článkem na webu Foreign Policy stojí takoví parchanti, jako jsou Šafr a jemu podobní.

„To je možný! Však se podívejme na ty všechny zoufalý výkřiky těch Šafrů a Klvaňů. To nemá cenu vůbec komentovat,“ poznamenal k Babišově podezření Mikeš. O tom, jak se článek z USA rychle přenesl do ČR, není prý také vůbec složité přemýšlet.

„Jistě, pražská kavárna to využije pro svou potřebu. Ovšem lid – těch dolních deset milionů – na to kouká jinak nežli horních deset tisíc. Lidé sice budou o to víc vědět, že Babiš ztrácí nervy, což jim ale až tak vadit nemusí,“ zareagoval Mikeš podobně jako v sobotu politolog Jan Kubáček. Ten totiž v souvislosti se článkem v americkém médiu a především k reakci Babiše pro ParlamentníListy.cz řekl: „Lidé si z toho zapamatují jen to, že Babiš ztrácí nervy a mluví sprostě, což ale spoustě z nich spíše imponuje.“

„To je moje řeč. Vždyť se podívejte na prezidenta Zemana! Ani on mnoha lidem nevadí. Lidé si u něj mnohdy říkají, že je jeden z nás, což platí stejnou měrou i na Babiše. Řeknou si: on fandí nám a ne těm horním deseti tisícům! Takové věci mu vůbec neublíží. Vždyť lidé ztrácejí nervy podobně jako on,“ zmínil k tomu Mikeš, přestože je prý přesvědčen o tom, že Babiš do budoucna bude ztrácet nervy čím dál víc.

Pustil se do něčeho, co vyhrát nemůže

„Protože když z byznysu najednou přijdete do politiky, kde platí zcela jiná pravidla, buď úplně zblbnete, pokud v politice zůstanete, anebo si řeknete, že to nemáte zapotřebí, a odejdete z ní. Babiš by se v tom svém případě vrátil do byznysu. Do čeho on se ale pustil, to nemůže vyhrát. Vzpomeňte si třeba na Fischera a další. To nejde. V politice platí úplně jiné zákony, jsou tam úplně jiní lidé, jiné normy chování, jiné jednání, jiná mluva a já si myslím, že pan Babiš sem vůbec nepatří,“ poznamenal analytik k tomu.

Babišovi tak proto radí, aby se na nějaké soudy vykašlal, neboť prý nemá valný smysl se hádat s nějakými novinami za mořem.

„Nehledě na to, že v Americe jsou určitě další noviny, které by si naopak smlsly na Foreign Policy a možná i na samotném Babišovi, neboť jakmile se takový žvást a taková špína vysloví, pak to otisknou ráda i další média s vědomím, že si čtenář řekne, že není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu... Nejlepší je na to vše nijak nereagovat nehledě na to, že v USA ani mnohdy nevědí, kde nějaké Česko je, a tak je jim nějaký český politik a podnikatel docela jedno,“ doplnil Jiří Mikeš.

Hvížďala: Není to důvod pro soud

Mediální expert Karel Hvížďala se přiznal, že o článku, který vyšel v USA, prý ví, ale v originále jej nečetl.

„Takže se nemohu k obsahu zmiňovaného článku vyjadřovat. Ovšem pokud je v něm skutečná analýza na základě doložitelných zdrojů a někdo pak dojde na základě toho k negativnímu názoru, ani to není důvod k tomu, aby se tím soud kdekoliv na Západ od nás zabýval,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Hvížďala.

Reakce Babiše, který článek porovnával s mediálním lynčem českého hokejového trenéra, mu sice nijak zvláštní nepřipadá, ovšem přesto by tady v tom radil Babišovi, aby byl více opatrný.

„Těžko tady porovnávat, ale rozhodně jakákoliv hysterická reakce spíše napomáhá eskalaci emocionální části zpravodajství, takže to není nikdy dobré. Ovšem jak v Americe, tak v západní Evropě obecně platí, že politik si musí zvyknout na tvrdší odsudky nežli běžný člověk. On je totiž víc nasvícený. Navíc žijeme v době, která je více transparentní, a hysterické reakce ničemu nepomohou,“ pokáral Hvížďala ministra financí za slova, že je to u něj stejný systém jako s Růžičkou.

Je to asi jen vtip

Že by někdo v Česku Andreje Babiše nazýval „Babisconim“, o tom ani Hvížďala prý nic neví, neboť takovou přezdívku doposud neslyšel.

„Podle mne je to vlastně jenom vtip. Kdyby právě toto pan Babiš přehlédl, nebude se podle mne vůbec nic dít. Když ale politolog Kubáček poznamenal, že Babiš kolem toho sice ztratil nervy, když žádá omluvu, ale lidi mu to i tak odpustí, asi vychází z premisy, že pakliže lidová mluva neublížila ani Zemanovi, tak neublíží ani jemu. Ale to je ode mne už čistá spekulace,“ dodal Karel Hvížďala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…