Pardubická ODS odmítla vstoupit do koalice s hnutím ANO a ČSSD

20.10.2014 13:33

Pardubická ODS odmítla vstoupit do koalice s hnutím ANO a ČSSD, které měly v Pardubicích nejvyšší volební zisky. Dva politické subjekty s celkem 17 mandáty z 39 v sobotu podepsaly Deklaraci o Koalici pro lepší Pardubice, pro získání většiny v zastupitelstvu však budou muset přizvat ještě další strany. Bez postu náměstka nemá pro občanské demokraty význam se ke koalici připojit, řekl ČTK předseda oblastního sdružení ODS Jiří Janků.

Pardubická ODS odmítla vstoupit do koalice s hnutím ANO a ČSSD
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Tak, jak si to v sobotu ČSSD a ANO rozdělily, je jakýkoliv koaliční partner spíše do počtu. Budeme raději dělat dál opoziční práci a uvidíme za čtyři roky," uvedl Janků. Podle něj jeho strana nabízela ANO středopravicovou koalici s TOP 09 a lidovci, kde by existoval větší programový průnik a kde by ODS hrála významnější roli. Poukazuje i na dosavadní koalici Sdružení pro Pardubice, ČSSD, sdružení Pardubáci a TOP 09, v níž dva poslední menší subjekty měly slabší slovo, ale stejnou zodpovědnost.

Primátorem Pardubic má být lídr ANO Martin Charvát

Příštím primátorem Pardubic má být lídr ANO Martin Charvát, hnutí obsadí i dvě pozice náměstků. Další dva náměstky by měli mít sociální demokraté. Charvát a Janků jsou přátelé a mají dobré vztahy, ani to ale ODS důstojné postavení ve vedení města nezaručilo.

Komunální volby v Pardubicích vyhrálo hnutí ANO, za 21,44 procenta hlasů získá 11 mandátů z 39. Druhá ČSSD bude mít šest zastupitelů. Čtyři křesla obsadí Sdružení pro Pardubice (SPP) stejně jako KSČM a ODS, po třech získali Pardubáci a TOP 09, po dvou sdružení Patrioti Pardubic a Koalice pro Pardubice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…