Parlament dostal k posouzení rámcovou dohodu EU s Austrálií o vzájemné podpoře

11.02.2018 6:55

Vláda předložila do Parlamentu ke schválení rámcovou dohodu mezi EU, jejími členskými státy a Austrálií. Dohoda zahrnuje spolupráci mimo jiné v zahraniční a bezpečnostní politice, justici, lidských právech a bezpečnosti, dále v ekonomice a obchodu, v udržitelném rozvoji, energetice a dopravě. Dohoda byla podepsána loni v srpnu ve filipínské Manile. Česká vláda dala souhlas s jejím sjednáním v roce 2016, napsala ČTK.

Parlament dostal k posouzení rámcovou dohodu EU s Austrálií o vzájemné podpoře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

„Postoj České republiky ke sjednání dohody byl od začátku kladný. Cíle dohody se shodují s našimi prioritami. Austrálie je důležitým spojencem a obchodním partnerem ČR v asijsko-pacifickém regionu,“ uvádí vláda.

Podepsané strany v dohodě potvrzují závazek podporovat udržitelný rozvoj a hospodářský růst a spolupracovat při řešení celosvětových problémů životního prostředí, a to včetně změny klimatu. Posílení dialogu mezi oběma stranami má podle důvodové zprávy zkvalitnit společné přístupy například při spolupráci v boji proti terorismu a jeho financování nebo v boji proti kyberkriminalitě.

Specifickou kapitolu tvoří dialog o spolupráci v obchodu a investicích včetně obchodu se zemědělskými produkty a o fytosanitárních otázkách, které představují oblast, kde se pozice EU a Austrálie mnohdy liší, uvádí vláda.

Dohoda předpokládá, že vznikne Společný výbor, který se bude scházet jednou ročně střídavě v EU a Austrálii. Jeho účelem bude usnadnit provádění dohody.

Unie je pro Austrálii po Číně druhým nejvýznamnějším obchodním partnerem. Australská ekonomika rostla v loňském třetím čtvrtletí o 2,8 procenta, tamní nezaměstnanost činila v prosinci 5,4 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…