Parlament se o nedělním státním svátku otevře návštěvníkům

26.10.2018 22:33

Parlament se o nedělním státním svátku tradičně otevře návštěvníkům. Zpřístupní své historické i reprezentační prostory stejně jako jednací sály, kde se schvalují zákony. Ze Sněmovny si návštěvníci odnesou pamětní listy, vyplývá z informací obou parlamentních komor.

Parlament se o nedělním státním svátku otevře návštěvníkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Návštěvníci dolní komory budou mít možnost navštívit budovy přímo spojené se stoletým výročím Československa. Představitelé rodícího se státu převzali jeho správu od institucí rakousko-uherské monarchie. V takzvané Chodbě zakladatelů Thunovského paláce si budou moci prohlédnout novou výstavu, která připomíná první parlament samostatné Československé republiky – Národní shromáždění. Jde o karikatury Huga Boettingera, který tehdejší parlamentní jednání a jeho osobnosti zachycoval.

Sněmovna jako obvykle nabízí komentovanou prohlídku reprezentačních sálů, hlavní jednací síně, zasedacích místností a kanceláří některých parlamentních výborů. Průvodkyně Pražské informační služby během hodinové prohlídky seznámí návštěvníky s historií budov, architektonickými zajímavostmi i s jejich současným využitím.

V Senátu si příchozí budou moci prohlédnout historické prostory Valdštejnského paláce, kde jim průvodci odhalí různé zajímavosti nejen ze života vévody Albrechta z Valdštejna, prvního majitele nejvýraznějšího paláce raného baroka v zemích Koruny české. Zpřístupněny budou Jednací sál, kancelář místopředsedy a Přijímací salonek předsedy Senátu. Protější Kolovratský palác lidé budou moci navštívit individuálně.

V Mytologické chodbě Valdštejnského paláce budou moci zhlédnout výstavu o mnichovské dohodě, kterou Československo před 80 lety přišlo o pohraniční území, a ve Valdštejnské zahradě expozici „Československo v proměnách Evropy 20. století“.

Bezplatné prohlídky Sněmovny i Senátu začnou v 9:00. V horní komoře bude poslední zahájena v 15:00, v dolní komoře bude otevřeno do 16:00.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…