Paroubek hájí Zemana: A tihle Bakalové, Schwarzenbergové a další nepodaření epigoni Havla...

04.12.2014 16:15

Snahu poslanců TOP 09 omezit prezidentovi Miloši Zemanovi peníze na zahraniční cesty a Zemanovu zahraniční politiku okomentoval bývalý politik Jiří Paroubek. Jeho pozornosti neušel ani pozoruhodný výrok ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, který pronesl na konferenci protidžihádistické koalice, pořádané USA.

Paroubek hájí Zemana: A tihle Bakalové, Schwarzenbergové a další nepodaření epigoni Havla...
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Na svém facebookovém profilu se vrátil ke včerejšímu návrhu poslanců TOP 09, kteří chtějí prezidentu republiky seškrtat peníze na zahraniční cesty. Odůvodňují to tím, že podle jejich názoru Zeman v cizině hájí pouze své zájmy bez ohledu na vládní politiku. „Chápu, že TOP 09 nyní drží pohromadě hlavně silou červených karet a triček proti M. Zemanovi, ale přesto je komické, když se strana, která ve dvou předchozích vládách udávala zahraniční politice takový směr, že se ČR ocitla v mezinárodní izolaci, nyní nejvíce ohrazuje proti zahraniční politice státu,” napsal Paroubek.

Zeman na rozdíl od Schwarzenberga hájí české národní zájmy

Podle něj Zeman na rozdíl od TOP 09 a jejího exministra zahraničí Karla Schwarzenberga v zahraničí hájí české národní zájmy, a to v souladu s politikou současné vlády.

Paroubek také upozornil na to, že ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na konferenci protidžihádistické koalice pořádané Spojenými státy uvedl, že by v boji proti Islámskému státu (IS) neměla být vyloučena spolupráce s Íránem a syrským prezidentem Bašárem Asadem. Podle Paroubka se Zaorálkovým postojem nelze než souhlasit. „Koalice ochotných` sice na pozice IS v Iráku i Sýrii útočí ze vzduchu, a to nyní údajně i s pomocí Íránu, ale vzdušné útoky na rozprášení IS nemohou stačit,“ upozorňuje Paroubek, podle kterého je třeba přidat také pozemní operace.

Syrská armáda se nyní vyrovná i armádě izraelské

Poukazuje na to, že syrská armáda čítající zhruba 300 tisíc mužů a zocelena téměř čtyřletým bojem s islamisty je tak nepochybně jednou z nejbojeschopnějších armád světa. „A momentálně se vyrovná i izraelské armádě,“ tvrdí Paroubek.

Poukazuje na to, že když byl v Libyi svržen diktátor Muammar Kaddáfí, vznikl zde chaos, který umožnil, aby zde vznikaly výcvikové tábory IS. V nich jsou podle zjištění USA cvičeny stovky bojovníků. „I z tohoto hlediska by bylo vhodné, aby Západ přehodnotil postoj k syrskému prezidentu Asadovi a bral jej jako možného spojence v boji proti Islámskému státu, nikoli jako protivníka, jehož je nutné svrhnout,“ domnívá se Paroubek. A připomíná, že i Teherán je motivován pomoci šíitské irácké vládě v boji proti Islámskému státu.

Když Západ nechce do Iráku a Sýrie vyslat pozemní vojska, musí změnit vztahy s Asadem i Teheránem

„Zkrátka, pokud chce Západ IS skutečně porazit a pokud do Iráku a Sýrie nechce NATO a jeho spojenci vyslat vlastní pozemní jednotky, musí zásadním způsobem změnit své vztahy s Asadem i Teheránem,“ dodává k tomuto tématu bývalý sociálnědemokratický premiér.

Není pochyb, že Zemanovy názory vadí USA a jejich tajným službám

A vrací se znovu k Miloši Zemanovi s tím, že prý není třeba pochybovat o tom, že Zemanovy názory na nesmyslnost jednostranné politiky Západu proti Rusku, včetně hospodářských a dalších sankcí, vadí Američanům a jejich zpravodajským službám.

Ironicky píše, že se najdou tací, co budou tvrdit bez důkazů, že za organizací kraválů proti prezidentovi – a za organizaci podobných kraválů na Slovensku a Maďarsku – stojí americké zpravodajské služby. „To by se dalo jistě velmi jednoduše vyvrátit tím, že se zveřejní zcela transparentně sponzoři výroby a distribuce červených karet,“ napsal s dovětkem, že zatím se nikdo s takovým zveřejněním sponzorů neobtěžoval, i když částky to nebudou zrovna zanedbatelné.

Hysterie a nenávist nejsou program

Paroubek přiznává, že je vůči Zemanovi velmi kritický. Nicméně takto vyvolávanou nenávist nedokáže pochopit. „Hysterie a nenávist nejsou program. Miloš Zeman byl zvolen v přímé volbě prezidentem před necelými dvěma lety. Schwarzenbergovi stoupenci by si rádi střihli repete prezidentské volby,“ napsal Paroubek s tím, že k opakování prezidentské volby nevidí žádný důvod, protože Zeman se žádného protiústavního činu nedopustil.

Přestože prezident při cestě po Jihomoravském kraji vyřídil své hlasité a okázalé kritiky ironií a vtipem, obává se, že zákulisní organizátory nátlakových akcí vůči prezidentovi to nezastaví.

Ve hře je prý příliš mnoho, a to samostatná zahraniční politika českého státu. „A tihle Bakalové, Schwarzenbergové a další nepodaření epigoni Václava Havla, kterému ovšem nesahají ani po kotníky, již dávno otevírají deštníky, když ve Washingtonu začíná mrholit,“ dodal Jiří Paroubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…