Paroubek krotí vládní prst na spoušti: Zima bude hrozná. To chcete? Výčet obrovských ztrát

24.04.2022 16:06 | Rozhovor

„Výzva k ukončení nákupu plynu z Ruska? Z morálního hlediska mohou mít pravdu. V důsledcích by to ale vedlo k zastavení českého průmyslu, milionům nezaměstnaných a v zimě bychom seděli doma ve vaťácích a hřáli se u kamínek na dříví,“ říká bývalý premiér Jiří Paroubek. Upozorňuje i na plynovody z Ruska do Číny nebo Japonska. V rozhovoru vysvětlil, čeho se obává v souvislosti s Ukrajinou, a vyjádřil se ke slovům šéfa BIS. Přečtěte si také, co říká ke „kauze učitelka“ i koho označuje za „Hurvínka české politiky“. Nevynechal ani vysoké marže v obchodech a „prodanou českou pšenici“.

Paroubek krotí vládní prst na spoušti: Zima bude hrozná. To chcete? Výčet obrovských ztrát
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Pane inženýre, jak jste na webu Vaševěc.cz uvedl, podle šéfa BIS Michala Koudelky je „nutné počítat s tím, že mezi migranty mohou být i lidé cíleně vyslaní Ruskem s různými úkoly, nebo naopak lidé, proti nimž může Rusko učinit po válce „odvetná opatření‘“. Co na tento názor říkáte?

Myslím, že si šéf české rozvědky dělá jenom alibi. Protože při tom příchodu pěti milionů Ukrajinců přes hranice schengenského prostoru nebyla z bezpečnostního hlediska prováděna žádná důkladnější kontrola. Na Ukrajině byly lidem rozdávány zbraně. Je otázka, kolik zbraní je tady v tom našem prostoru, nejen tedy v Polsku nebo v Rumunsku, ale třeba také v České republice, kde už je přes 300 tisíc ukrajinských občanů. A druhé riziko, které tam vidím, jsou vězňové, kteří byli údajně propuštění a údajně vyzváni prezidentem Zelenským, aby se zapojili do boje proti agresorovi. Jak jsem říkal, nedělám si iluze o nějakých kontrolách na hranicích. To se zřejmě nedalo ani v plném rozsahu zorganizovat, ale bohužel vláda na tom měla od samého počátku trvat a někdo ji na to měl upozornit. A to někdo je pan Koudelka a jeho slavná zpravodajská služba.

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42649 lidí

Dobře, ale co s tímto problémem teď? Je nějaké řešení?

Já nejsem odborník ve zpravodajské oblasti. Teď holt se musíme modlit, aby těch problémů bylo co nejméně. A pan Koudelka už má připravenou odpověď, že za to může Putin. Takže já mu gratuluji. Je to jednoduché, místo čerta budeme mít na Mikuláše Putina. Ale to nám ten problém, který způsobila laxnost české zpravodajské služby a také například vlády, nevyřeší.

Citoval jste také další slova Michala Koudelky o tom, že Rusové nejsou schopni vést na českém území zásadní zpravodajské operace. Položil jste otázku, jaké operace tedy vlastně vedli před zveřejněním kauzy Vrbětice. Co si s odstupem doby o kauze Vrbětice myslíte?

Zatím jsem neviděl žádné důkazy, takže předpokládám, že teď budou konečně předloženy. Důkazy, které budou svědčit jednoznačně o tom, co vědí ti zasvěcení a co já třeba jako bývalý premiér nevím. Předpokládám, že nikdo nelže, tedy z té české strany, a již není žádný problém ty věci zveřejnit.

Ruská federace zaslala Česku nótu, ve které mu zakazuje předávání starší sovětské vojenské techniky na Ukrajinu, respektive že zbraně sovětské provenience nesmíme poskytovat třetím zemím bez svolení Ruska. Ministerstvo zahraničních věcí podle ministra Lipavského na tuto nótu nereagovalo a reagovat nebude, prý vzhledem k tomu, že jde o věcný nesmysl a na tento materiál reexportní doložka neexistuje. Sdílíte názor ministra Lipavského?

Nejsem právník, ale řekl bych, že když se někde někomu něco prodá, nějaká vojenská technika, nota bene dnes spíš už do bazaru, tak je to věc toho nového vlastníka, co s tím udělá.

Velkou diskusi vyvolal také případ učitelky, která musela odejít ze školy kvůli tomu, že žákům prý vyprávěla lži o situaci na Ukrajině. Co na celou tu kauzu říkáte jak z pohledu přístupu učitelky, tak i ohledně přístupu vedení školy, starosty Prahy 6 a dalších?

Tak starosta Prahy 6 je známý rusofob a sinofob, tam není žádné překvapení, že takovýmto způsobem potírá názory. Hurvínek české politiky, ministr školství, tak to je další kapitola sama pro sebe. Já bych v těchto věcech byl opatrný a snažil bych se spíš o nějakou nápravu trošku méně drastickým způsobem než poslat asi dobrou učitelku na pracák. Předpokládám, že se dá krátit třeba odměna nebo osobní ohodnocení. Ale myslím, že není od věci, kdyby i děti v 8. třídě slyšely nějaké i trošku alternativní názory. Já nevím, jestli do školství tak úplně platí Střížovo ticho. No ale hlavně když se v médiích objeví z údajně osmnáctiminutového projevu té učitelky dvě nebo tři holé věty nebo spojení, no tak to přece necharakterizuje ten projev jako nenávistný, jak tvrdí ředitelka. Prostě ředitelka to nezvládla. Měla to řešit jiným způsobem.

A co říkáte na to, že učitelku někdo bez jejího vědomí natočil, a celkově na tu atmosféru ve společnosti?

No tak je to trošku takové bonzáctví, ale myslím, že to není nic výjimečného. To bylo, je a bude. A asi nejen v české kotlině.

Nová iniciativa vlády „Braňme Ukrajinu, braňme Česko“ vyvolala na sociálních sítích doslova bouři. Někteří lidé se rozčilují, že vláda snad nabádá k tomu, aby se lidé udávali? Co na tuto iniciativu říkáte?

Já si především myslím, že je to konflikt mezi Ruskou federací a Ukrajinou. My nejsme účastníkem toho konfliktu. I když vláda je válkychtivá a asi by ráda Česko do tohoto konfliktu zatáhla. Já bych v tom byl velmi, velmi opatrný. No a potažmo je to konflikt mezi, řekněme, velmocenskými zájmy Ruska a Spojených států. Bylo by tedy dobré po dokončení bojů na Donbasu, ať už dopadnou, jak chtějí, aby se svolala mírová konference za účasti právě těch dotčených velmocí v první řadě, kromě Ukrajiny samozřejmě také třeba Francie, Německa a podle možností Číny. Aby byly vytvořeny podmínky pro nějaký udržitelný mír na Ukrajině, mezi Ukrajinou a Ruskem.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84643 lidí

Teď ještě z jiného soudku, Olga Sommerová, Anna Šabatová, Jan Ruml, Petr Pithart a další podepsali dopis vládě s požadavkem na ukončení nákupu plynu a ropy z Ruska. V petici se mimo jiné uvádí, že „platby za dodávky plynu a ropy z Ruska financují válku na Ukrajině, financují vraždění civilních obyvatel, bombardování nemocnic, celých měst, skladů potravin i ničení kulturních památek“. Co si o této aktivitě myslíte a co byste signatářům výzvy vzkázal?

Myslím, že z morálního hlediska mohou mít pravdu. Ale ta jejich výzva by vlastně ve svých důsledcích vedla k zastavení českého průmyslu, milionům nezaměstnaných a k tomu, že bychom seděli v zimě, která ještě neskončila a na podzim bude nová, a do té nové zimní sezóny se asi nepodaří nahradit ze 100 procent eventuálně zrušený ruský plyn, doma ve vaťácích a hřáli se u nějakých malých kamínek na dříví.

Myslím, že tito lidé vůbec neprojevují elementární odpovědnost vůči státu. Jenom když si vezmu takový automobilový průmysl, tak třeba bez vypalování karosérií na bázi plynu vlastně nemůžete vyrábět automobily. V podstatě desetina hrubého domácího produktu, desetina českého vývozu, nebo ještě více, by zmizela. Ti lidé si to zřejmě vůbec neuvědomují. Na ty, kteří tomu nerozumějí, jako třeba paní Sommerová a podobně, bych se nezlobil. Ale bývalý předseda vlády Pithart by měl mít rozum.

Naproti tomu šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó se při návštěvě Turecka tento týden vyjádřil, že Maďarsko jakékoliv sankce týkající se ruské ropy a plynu nepodpoří. Szijjártó uvedl, že vláda nedovolí, aby občané Maďarska zaplatili cenu této války. Co na to říkáte, když to srovnáme s naší vládou?

To je vlastenecký postoj v národním zájmu. Maďaři platí třikrát až čtyřikrát méně a budou platit ještě procentuálně méně za energie nežli čeští občané, hlavně za plyn. A to je určitě hřeje a bude je to hřát i ve skutečnosti. Myslím, že je to správný a realistický přístup.

Chtěl bych také upozornit na jednu věc, kterou si vůbec neuvědomují ani špičky EU. Plynovody z Ruska do Číny jsou vybudovány. Jeden ten plynovod je o kapacitě 135 miliard kubíků plynu ročně. Druhý, který by měl sloužit perspektivně nejen Číně, ale také státům na to navázaným, Jižní Korei a Japonsku, tak ten je o kapacitě bilionu kubických metrů plynu. Takže Rusové můžou okamžitě převést těch 155 milionů kubíků východním směrem a my tady budeme sedět opravdu ve vaťácích a zavřeme průmysl. Tohle jestli někdo chce, tak já bych to považoval za zcela nepříčetné.

A ještě pokud jde o to, říkat, že Rusové mají z toho příjmy, mají, ale je potřeba také vědět, že pokud jde ten plyn přes Ukrajinu, tak také Ukrajinci dostávají tranzitní poplatky. I oni tedy mají z toho transportu ruského plynu do západní Evropy nějaké příjmy. Takže já být na místě špiček EU, tak bych byl s tím vyhrožováním o zavírání kohoutů velmi opatrný, protože to Rusko by to skutečně mohlo udělat.

Ono se už také, myslím, nedávno v tisku objevilo, že si ruský plynárenský gigant Gazprom neobjednal na květen kapacitu plynovodu Jamal, a padly také v tomto směru úvahy, zda by Putin třeba odstřihl část Evropy od plynu…

Tak si také všimněte, že všechny ty sladké řeči o tom, jak bychom měli vylikvidovat ten ruský plyn, jsou neseny v takovém tom moralistickém módu. Já samozřejmě souhlasím s tím, že každá agrese, každá válka je nechutná. Je to porušení mezinárodního práva. Je mi líto těch maminek, babiček, které tady běhají po Česku s igelitovými taškami, ve kterých mají veškerý svůj majetek a ještě dvě tři děti k tomu. Je mi těch lidí opravdu líto. Ale my máme přece také odpovědnost za vlastní obyvatelstvo. A myslím si, že vláda si tak úplně nepřipouští, že některé věci jsou jinak, než říká. Ministr Lipavský věří tomu, že se to dá odpojit hned – ropa, zemní plyn – okamžitě. No tak to jsou prostě lidé, kteří do těch funkcí naprosto nepatří.

Ministerstvo zemědělství se rozhodlo zaměřit se na výši marží u některých potravin. Podle ministra Nekuly si totiž některé obchodní řetězce započítávají extrémně vysoké marže. Vyvolalo to rozporuplné reakce. Je to podle Vás cesta, jak „zabojovat“ se stále větším zdražováním i základních potravin?

Myslím si, že je to jedna z cest. Už před řadou měsíců jsem upozorňoval na to, že je potřeba zakázat vývoz pšenice z ČR do zahraničí. V Česku produkujeme pšenici, jsme soběstační, jsme ještě schopní něco málo vyvážet, alespoň v těch příznivých letech. No ale teď je situace, že pšenice, ty ozimy, které teď vyrůstají ze země, tak už celá ta sklizeň je prodaná do zahraničí. To znamená, že budeme kupovat mouku, která bude z té pšenice za světové ceny. Ty vzrostou třeba trojnásobně proti stavu, který byl před rokem nebo před dvěma lety.

Takže jak jsem říkal, vláda a Ministerstvo zemědělství se měly vydat cestou zákazu vývozu potravinářské pšenice. Protože naši zemědělci si nechali akorát nějakou pšenici pro krmné účely a jinak to prodali ještě v podstatě v zárodečném stavu. Sami jsme si tak vytvořili problém a vláda to teď dohání.

Abych se vrátil k těm maržím, samozřejmě některé jsou zvrhlé. No ale ÚOHS měl konat už dlouhodobě. Je zřejmé, že tady existují kartelové dohody. Ty ceny jsou obecně vyšší v přepočtu nežli v Německu, v tom základním potravinářském koši u většiny výrobků. A je tedy zřejmé, že jsou tady asi vyšší marže. To je dlouhodobý problém, který žádný z kompetentních úřadů u nás neřeší. Jak říkám, to měl řešit ÚOHS už dlouhá léta. A nic takového se neděje. Bohužel.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: David Hora

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …