Paroubek předpověděl katastrofu ČSSD. A pojednal o Dalíkovi a „doktoru praseti“

04.02.2016 14:07

Sociální demokracie utrpí v letošních krajských volbách debakl, předvídá bývalý premiér Jiří Paroubek. Uvedl to v rozhovoru s rádiem Impuls. Paroubek se také v rubrice Politici voličům serveru ParlamentníListy.cz zamyslel nad odsouzením Marka Dalíka.

Paroubek předpověděl katastrofu ČSSD. A pojednal o Dalíkovi a „doktoru praseti“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Bývalý premiér a předseda sociální demokracie si myslí, že ČSSD v letošních krajských volbách získá jen 13 až 15 procent hlasů voličů. Nicméně neúspěch na krajské úrovni ale podle Paroubka Sobotkovou pozicí v čele ČSSD ještě otřást nemusí. „Ty volby nějakým totálním zlomem nebudou, protože tam se dá říct, že za výsledek mohou hejtmani. ... Samozřejmě pro stranu to bude zvrat, ale přepřahat rok před volbami do Sněmovny, to si myslím, že v sociální demokracii počkají až do toho trpkého konce,“ předvídá Jiří Paroubek. Přičemž nešlo o jeho jediný dnešní mediální výstup.

Veřejnosti je nyní Dalík zcela lhostejný

V tiskovém prohlášení Paroubek uvedl, že sice nemá nejmenší sympatie k osobě M. Dalíka, ale zdá se mu, že pražský městský soud vyhověl společenské objednávce na odsouzení lobbisty a osobního přítele někdejšího premiéra Topolánka.

Upozorňuje, že aby někdo vyhověl společenské objednávce, nemusí se nutně jednat o objednávku veřejnosti, které je dnes Dalík zcela lhostejný, ale spíše některých zájmových skupin. A to těch, které se domnívají, že mají Dalíkovi co vracet.

Jen soud řešící údajné vraždy seniorů se dokázal vzepřít lidové spravedlnosti

Výsledek jednání soudu se podle Paroubkova názoru zařazuje do řady kontroverzních výroků soudů z poslední doby. „Pouze soud, který v nedávné době řešil údajné vraždy seniorů draslíkem v nemocnici v Rumburku, se jaksi dokázal vzepřít „lidové spravedlnosti“. Média na základě předložených sporných důkazů vytvořila situaci, že obžalovaná zdravotní sestra byla vlastně už jaksi předem odsouzená. Podobné to bylo v případě „egyptského vraha“, který byl odsouzen bez přímých důkazů,“ upozornil expremiér.

Celý text je ZDE

Do justice se opřel také ještě kvůli jednomu mediálně hodně známému případu, který označuje „kauza doktor prase“. Ten prý ve vězení ve své fantazii s policejním konfidentem a provokatérem po boku osnoval plán svého útěku z vězení helikoptérou, po němž by následovalo pobití jeho osobních nepřátel. „Výron fantazie tohoto nemocného muže spíše svědčí pro to, že by měl být alespoň dočasně umístěn na psychiatrickou kliniku, nežli aby mu byl zvýšen už tak vysoký trest vězení. Nicméně i ‚doktor prase‘ byl za své fantazie odsouzen natvrdo,“ uvedl Paroubek.

V Dalíkově případě chybí přímé důkazy

Podle něj také v případě lobbisty Dalíka chybí přímé důkazy. „Důkazy, které se opírají o Wikileaks, jsou v jiných případech orgány činnými v trestním řízení odmítány, a tvrzení bývalého velvyslance USA v ČR Cabanisse, jakkoliv jsem ho poznal jako slušného muže, že si Dalík řekl o provizi – úplatek ve výši 18 milionů eur, které Cabaniss vytáhl až po třech letech od jejich setkání, je poněkud sporné. A hlavně jsou zde jiná svědectví, která tvrdí pravý opak,“ poukázal expremiér.

Podle něj je zřejmé, že soudkyně míří prstem na bývalého premiéra M. Topolánka. „Umím si jen těžko představit, že vrchní soud v takovéto důkazní nouzi tento rozsudek potvrdí. Soudkyně pražského městského soudu tak jen vyjádřila svůj názor, který se možná ztotožňuje s názorem celé řady zájmových skupin, že je potřeba morálně odsoudit praktiky vlády M. Topolánka,“ myslí si Paroubek.

Připomíná, že současná ODS se sice od Dalíka distancuje, ale praktiky, které Dalík a někteří další kmotři v ODS uplatňovali, nebyly nikým z tehdejších členů a dnešních vrcholných funkcionářů ODS kritizovány. „Prostě řečeno se tedy tito lidé s korupční praxí Dalíka a spol. zcela ztotožňovali,“ upozorňuje Paroubek.

Na závěr se svěřuje s tím, že odsouzení M. Dalíka k pětiletému trestu, jakkoliv je podle jeho názoru z hlediska důkazů kontroverzní, bere jako určité morální odsouzení jisté etapy české politiky, tak jak byla uplatňována vládou M. Topolánka. „Jedině z tohoto hlediska také mohu toto rozhodnutí soudu ocenit,“ dodal Jiří Paroubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…