Paroubek to Nečasovi spočítal: Na dotacích jste stát připravili o dvě stě miliard

19.10.2013 18:17

„Jsme na konci stávajícího programovacího období evropských fondů a mnozí pozorují blížící se konec posledního roku tohoto období s mrazením. S každým dnem narůstá riziko zmaření jednorázové historické šance, která spočívala v tom, že ČR získala největší příslib evropských fondů na obyvatele, ale nedokázala jej využít,“ napsal Jiří Paroubek.

Paroubek to Nečasovi spočítal: Na dotacích jste stát připravili o dvě stě miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Někdejší ministerský předseda to píše ve svém článku, na který upozornil internetový server První zprávy. Jiří Paroubek svůj text, jak uvádí pod ním, nabídnut „k otisknutí do deníků Právo a Hospodářské noviny, ačkoliv nejsou tato média schopna seriózní analýzy na toto téma," byl však v nich údajně "bez udání důvodu odmítnut“.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

„Na konci letošního srpna tak měl tento příslib hodnotu 795,2 miliard korun, ze kterých byl zatím Bruselem proplacen nebo certifikován unijní podíl na proplacení pouhých 275,7 miliardy korun. V tom je zahrnuto i české kofinancování v rozsahu 15 procent. Dohromady tak bylo definitivně realizováno jen 34,7 % celkové podpory,“ píše Jiří Paroubek. „Neznamená to, že o všechny tyto peníze přijdeme, ale naznačuje to měřítko ztrát, které je třeba připsat především naprosté nekompetentnosti českých ústředních orgánů,“ pokračuje.

„Kde je jistota, že se to nebude opakovat?“ ptá se někdejší premiér. „Čísla na začátku rozhodovacího procesu jsou mnohem optimističtější než ta na konci. Musíme proto dobře rozlišovat údaje o proplácení projektů z národních zdrojů, a čísla, která potvrzují, kolik už bylo Bruselem refundováno,“ zdůrazňuje ve svém textu.

„Věřme, že se poučíme z předchozích chyb a projekty budou nakonec v pořádku,“ pokračuje mírně optimisticky. A vzápětí dodává: „Soustřeďme se proto raději na to, co už státní rozpočet uhradil. Měsíční monitorovací zpráva Národního orgánu pro koordinaci (který je na Ministerstvu pro místní rozvoj), sděluje, že příjemcům dotací už bylo proplaceno 456,7 miliard korun. To jsou české účty. Rozdíl prostředků vyplacených Prahou a vyplacených Bruselem teď činí 181 miliard korun.“

Jiří Paroubek přiznává, že budoucnost čerpání prostředků z fondů lze dnes jen těžko odhadnout. „Už teď však víme, že je další čerpání velmi vážně ohroženo a že přijdeme o možnost čerpat řádově desítky miliard korun (souhrnně o cca 200 mld. Kč),“ varujue ve svém obsáhlém komentáři. Zmiňuje i další komplikace – pozastavení čerpání jednotlivých ROP. „Je to smutný doklad o nekompetentnosti Topolánkovy a po ní zejména Nečasovy vlády,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…