Pašeráci mají pré. Čínský skandál? Velká operace začíná i končí v EU

21.08.2021 6:11

Rozmach největší tabákové společnosti na světě China National Tobacco Corporation (CNTC) do zahraničí mapuje konsorcium investigativních novinářů OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) na serveru Sinopsis.cz. Podle nich Čína pro svoji spletitou expanzi tabákových výrobků na zahraniční trh jednoznačně porušuje mezinárodní dohody. Nahrává tomu i fakt, že společnost nemusí zveřejňovat informace o své činnosti.

Pašeráci mají pré. Čínský skandál? Velká operace začíná i končí v EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

V úvodu konsorcium připomíná, že státní podnik CNTC se donedávna soustředil spíše jen na domácí trh. Nutno podotknout, že pod CNTC spadají veškeré čínské tabákové společnosti, a je tak zodpovědný za téměř polovinu celosvětové produkce cigaret. „Klesající domácí spotřeba a větší konkurence zahraničních značek však přiměly tuto společnost připojit se v roce 2015 k Iniciativě pásu a cesty (Belt and Road Initiative) a „jít do světa“, uvádí web projektu Sinopsis.cz.

Anketa

Považujete afghánskou misi (2001-2021) za úspěch Západu?

1%
98%
hlasovalo: 19280 lidí
„Čínská společnost tak následuje státní politiku – snaží se rozšířit svůj ekonomický vliv a stát se výraznějším aktérem na mezinárodním poli, což jsou jedny z hlavních cílů Iniciativy BRI,“ je uvedeno dále s tím, že China Tobacco usiluje o vstup na nové trhy a pašování zboží je právě osvědčeným způsobem, jak je otevřít. Odkazuje pak k podobnému případu tabákového gigantu Philip Morris International, který se odehrál v 90. letech. „Trik spočívá v tom, že firma v dané zemi zaplaví černý trh pašovanými cigaretami, které jsou nezdaněné, a tedy velmi levné. Uživatelé si na tuto značku rychle zvyknou a cigarety se zároveň stanou dostupné i pro chudší obyvatele, případně mladší věkovou skupinu. Především to však posílí pozici firmy pro budoucí vyjednávání o legalizaci jejích produktů v zemi – pokud již v zemi koluje velké množství načerno prodávaných cigaret, jsou úřady motivovány k tomu, aby je vpustily na legální trh, a tím je zdanily,“ popisují s tím, že CNTC nyní podle výzkumu konsorcia postupuje stejnou taktikou.

Pašované cigarety se pak z velké části vyrábějí v Rumunsku, kde sídlí China Tobacco International Europe Company (CTIEC). „Odtud zboží putuje legálně především do evropských duty-free obchodů na letištích, část z nich však spadne do rukou pašeráků,“ přibližuje. Vedoucí italského celního úřadu Cosimo De Giorgi k tomu uvedl, že podle něj je značka Regina trojským koněm vytvořeným speciálně pro italský trh. Regina je totiž tradiční italské jméno.

„Podezření, že vypouštění cigaret na černý trh je státem podporovanou strategií, umocňuje aktivní účast čínských diplomatů. V roce 2010 čínské velvyslanectví v Ekvádoru nakoupilo od čínské tabákové společnosti Kinea Internacional S. A. cigarety a alkohol v hodnotě 34 500 dolarů jako ‚diplomatický materiál‘,“ pokračují v hodnocení s tím, že samozřejmě tak objemná zásilka vzbuzuje otázky, nač diplomatická mise potřebuje takové množství cigaret. Podle bývalého ředitele kolumbijské daňové a celní policie Juana Carlose Buitraga je nelegální trh součástí čínské ekonomiky a státní politiky.

Pro Čínu je rovněž důležité budovat pozitivní obraz v zahraničí. K tomu se uchyluje prostřednictvím financování komunitních projektů, a to především směřovaných do školství. „V Zimbabwe společnost China Tobacco Tianze Company v roce 2010 financovala stavbu základní školy a od té doby na škole proběhla řada ‚dárcovských akcí‘. V roce 2016 během podobné události školu navštívil ředitel společnosti Tianze i čínský velvyslanec. Ten žákům připomněl ‚nezištné dary‘ společnosti a vyjádřil naději, že studenti dobře využijí situace, kdy se už nadále ‚nemusejí učit po stromem‘,“ uvádějí a připomínají, že Čína ratifikovala rámcovou úmluvu o kontrole tabáku, která vybízí k tomu, aby bylo tabákovým firmám zakázáno si kupovat veřejné mínění skrze „filantropické aktivity“.  

Cestu na globální hřiště podle výzkumníků usnadňuje také skutečnost, že společnost je mimo Čínu z velké části neznámá, a uniká tak pozornosti. Zmiňují například WHO, která ji v dokumentu o globálních trendech tabáku za rok 2019 nezmiňuje ani jednou, ale o společnostech jako Philip Morris International či British American Tobacco se v dokumentu mluví téměř dvacetkrát. Podle Judith Mackay, poradkyně WHO pro implementaci FCTC, je velmi složité společnost efektivně kontrolovat, protože informace o ní nejsou veřejně dostupné a zneprůhledňuje to její činnost. Nemusí totiž zveřejňovat informace o svém fungování.

Výzkumníci tak docházejí k jasnému závěru, rozmach čínského tabáku do světa provází porušování mezinárodních dohod nebo vzrůstající kriminalita v dotčených oblastech. „A svět si toho začíná teprve nyní pomalu všímat,“ uzavírají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…