Patnáctiletý chlapec napsal v Terezíně před smrtí brutální satiru na nacismus. Teď vyjde ve francouzštině

04.04.2015 12:24

Francouzská doktorandka v oboru divadla Claire Audhuyová přeložila divadelní hru, kterou v terezínském ghettu napsal mladý Čech Hanuš Hachenburg. Zemřel těsně před svými 15. narozeninami v nacistickém vyhlazovacím táboře, ale v Terezíně stačil napsat několik básní a také divadelní hru Hledáme strašidlo, v níž zesměšnil nacisty.

Patnáctiletý chlapec napsal v Terezíně před smrtí brutální satiru na nacismus. Teď vyjde ve francouzštině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kříž s trnovou korunou v Národním památníku v Terezíně

Audhuyová na text narazila náhodou v terezínském archivu a hra v jejím překladu nyní vyšla francouzsky. "Je to ojedinělý hlas, který se odvážil karikatury a satiry v kontextu všudypřítomné smrti a kterým měl autor odvahu rozesmát kamarády," řekla o hře Audhuyová. 

Hachenburg se do Terezína dostal jako třináctiletý a hru o sedmi aktech napsal pro loutkové divadlo. Přispíval do časopisu Vedem, který v terezínském táboře vycházel. Po válce se v Terezíně našlo asi 800 stránek tohoto časopisu, které byly uloženy do archivu. Audhuyová v archivu pátrala kvůli své práci, která se zabývá "divadelním uměním provozovaným v nacistických táborech". 

Za Hachenburgova života se kus nehrál, autor jej pouze sám předčítal. Poprvé byl dramatizován podle agentury AFP v Jihoafrické republice v roce 2001 a o deset let později ji nastudovali studenti v ČR. Letos v únoru ji uvedli studenti lycea v Ženevě a v dubnu má být uvedena ve škole ve Štrasburku. Audhuyová tajně doufá, že příští rok by mohlo hru nastudovat některé z divadel a kus by tak mohl opustit školní provedení a dostat se k širší veřejnosti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …