Patočka se vyjádřil k masakru v Paříži: Je to past, ke které by se nikdo neměl vyjadřovat

14.11.2015 13:50

Jakub Patočka varoval na webu Deník Referendum před tím, že teroristický útok v Paříži z pátku 13. je past, do které nesmíme spadnout tím, že se vzdáme našich hodnot. Když bychom „se vzdali svobody, rovnosti a bratrství“, zneuctíme tím oběti teroristů.

Patočka se vyjádřil k masakru v Paříži: Je to past, ke které by se nikdo neměl vyjadřovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Patočka

„Co se stalo v pátek 13. listopadu v Paříži, je samozřejmě strašné,“ konstatoval Patočka a dodal, že v současnosti musíme myslet na oběti a jejich blízké. Připomněl také nesmyslnost takových činů, jež zbytečně připravují nevinné lidi o život.

Podle něj však nešlo jen o útok na Paříž, ale na „liberální, svobodomyslnou, rovnostářskou“ společnost. „Útok naplánovali a udělali lidé, kteří nenávidí to, co my máme rádi: rockové koncerty, kavárny, fotbal, páteční večery s přáteli.“

Pochválil francouzského prezidenta Hollanda za jeho slova, která po útoku padla. „Je to výborný výrok, v němž se spojují tři potřebné a oprávněné důrazy,“ hodnotil Patočka a dodal, že je důležité nevzdat se našich hodnot, a jít tak na ruku našim nepřátelům. Podobně hodnotil i vystoupení prezidenta Obamy, které podle něj bylo „klidné, pevné, hluboce lidské, jakékoli nenávisti prosté, a přitom odhodlané“.

Varoval přitom předtím, abychom nečinili předčasné závěry a postupovali velmi obezřetně ve zpřísňování našich bezpečnostních opatření. Nesmí to totiž překročit pomyslnou hranici, která dělí bezpečnost od nesvobody.

„Moudrá evropská politika říká: Není důvod panikařit. Co se stalo, je strašné, ale dokážeme to zvládnout s tím, co umíme a známe,“ napsal Patočka. Musíme si to neustále připomínat a neoddávat se extrémním myšlenkám. „Ještě ani nevychladla těla obětí, a už se vyhrnuli nadšení nepřátelé evropské liberální demokracie mezi námi a poulejíce očima začali vykládat, že se stalo jen to, oč jsme si koledovali vstřícným přístupem k přistěhovalcům, k menšinám, k liberálům.“

„Uvědomme si, že Paříž v pátek 13. listopadu postihlo to, co je každodenností současné Sýrie,“ podotkl Patočka. Házet vinu a ukazovat prstem je podle něj „popřením právě ideálů, jež tu chceme hájit“, a proto je třeba se tomu vyvarovat.

Na závěr svého komentáře prosil všechny, aby chvíli nevyjadřovali veřejně svoje názory a svoje domněnky o vině za útoky. „Čas analyzovat příčiny přijde a přijde čas diskutovat o vhodném postupu. Přijde brzy,“ konstatoval Patočka.

„V tuhle chvíli jsou na místě soucit, účast i nekonečný smutek. A vědomí, že nám teroristé nastražili past na naši svobodu, rovnost a bratrství, do které nechceme, nesmíme upadnout. Ať žije republika!“

reklama

autor: spa

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…