Pátý voják padlý v Afghánistánu měl v Hradci pohřeb, promluvil i Stropnický

22.07.2014 13:35

Stovky lidí se v úterý v Hradci Králové rozloučily s rotmistrem Jaroslavem Lieskovanem, který zemřel 14. července na následky těžkých zranění při útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu. Devětatřicetiletý Lieskovan byl pátou českou obětí útoku z 8. července. Veterán osmi zahraničních operací, z toho čtyř v Afghánistánu, zemřel po převozu do Česka. Čtyři Lieskovanovi padlí spolubojovníci byli pohřbeni v minulých dnech.

Pátý voják padlý v Afghánistánu měl v Hradci pohřeb, promluvil i Stropnický
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na letiště Praha-Kbely přiletěl vojenský speciál s ostatky čtyř českých vojáků, kteří v úterý zahynuli v Afghánistánu při útoku sebevražedného atentátníka

Ministr obrany Martin Stropnický ve smutečním projevu připomněl, že Jaroslav Lieskovan do Afghánistánu nastoupil jako jeden z nejzkušenějších. "Útvaru v Chrudimi byl věrný po celých dlouhých 19 let. Byl to prostě srdcař, hrdý na svoji uniformu, hrdý na svoji práci. Armáda pro něj znamenala hodně, skoro druhý domov," řekl. Po Lieskovanovi zůstala manželka a tři děti, nejmladšímu synovi je půl roku. Stropnický rodině slíbil osobní pomoc.

Podle Lieskovanova kolegy a nynějšího zástupce náčelníka generálního štábu Aleše Opaty patřil Lieskovan, přezdívaný Lesy či Lesák, do jádra nově vznikajícího profesionálního výsadkového praporu. Připomněl jeho osm zahraničních misí v Bosně, Kosovu a Afghánistánu. "Každé své vyslání do operace bral velmi vážně. Říkal, že jde dělat práci, na kterou se celý život připravoval," řekl Opata.

Armádu podle náčelníka generálního štábu Petra Pavla v poslední události semkly. "Takováto událost přiměje všechny vojáky přemýšlet o trochu jiných hodnotách. Z nich bych vyzdvihl solidaritu, sounáležitost a kamarádství doslova až za hrob," řekl Pavel. Vrátil se i k samotné příčině tragédie. "Je to příčina, která se nedá předvídat, má spojitost s fanatismem, který jde za hranice našeho běžného chápání," řekl.

Při pohřbu, který se konal za vojenských poct, byl Lieskovan in memoriam povýšen do hodnosti štábního praporčíka a od ministra obrany dostal vyznamenání Kříž obrany státu in memoriam. Na začátku obřadu nad smuteční síní v hradeckých Kuklenách přeletěl v nízké výšce třikrát bojový vrtulník Mi24. Pohřeb zakončily tři salvy vypálené čestnou stráží a státní hymna. Na přání rodiny se pohřeb konal bez účasti médií. Na rozdíl od předešlých rozloučení byly smuteční projevy přenášeny do reproduktorů na prostranství před smuteční síní.

Při útoku atentátníka 8. července utrpěl Lieskovan mnohačetná poranění, ztratil mnoho krve. Armáda jej do Česka přepravila i přes zvýšené riziko kvůli tomu, aby mu mohla být v Ústřední vojenské nemocnici poskytnuta lepší péče. Už minulý týden měli pohřby padlí vojáci David Beneš, Jan Šenkýř a Libor Ligač. V pondělí byl v Jičíně pohřben Ivo Klusák. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…