Pavel Bém: Povím vám o tom, co je smrtící pro Kalouska i ODS

05.10.2012 10:35

MF Dnes napsala, že ve strategii TOP 09 jak eliminovat škody vzniklé z trestního stíhání bývalého náměstka ministra práce Vladimíra Šišky má být i poukázání na to, že zatímco ministr Jaromír Drábek rezignoval, tak ministr obrany Alexandr Vondra z ODS nikoli. Poslanec Pavel Bém míní, že útoky koaličních partnerů jsou sebevražedné.

Pavel Bém: Povím vám o tom, co je smrtící pro Kalouska i ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-primátor Pavel Bém

„Pana ministra Drábka nikdo netlačil, ani mu nikdo nic nedoporučoval. On sám to v okamžiku, kdy na jeho prvního náměstka Vladimíra Šišku byla soudem uvalena vazba, přestože pořád neví, čeho se měl údajně pan Šiška dopustit, vyhodnotil jako vážnou situaci a rozhodl se za svého spolupracovníka přijmout politickou odpovědnost. Já si toho nesmírně vážím, protože tím přijal i kus politické odpovědnosti za politickou kulturu v zemi. A nezbývá mi, než si povzdechnout, proč se tak na jeho místě předtím nezachovali i jiní, ale je to otázka vkusu,“ okomentoval první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek pro Týden.cz rezignaci Drábka v možné narážce na Alexandra Vondru.

Zdroj z jednání vedení TOP 09 potvrdil MF Dnes, že kauzu ministra Drábka chce strana utlumit mimojiné poukazováním na fakt, že Vondra neodstoupil. (čtěte ZDE)

ODS jako konfederace regionálních kmotrů?

Podle Miroslava Kalouska navíc TOP 09 může nadále říkat, že je strana, které se netýkají žádné skandály. „Myslím, že to můžeme říkat pořád, protože pan ministr Drábek se nedopustil vůbec ničeho. Pouze nasadil velmi vysokou úroveň politické kultury tím, že přijal odpovědnost i za své spolupracovníky. Což, jak jste si mohla v minulosti všimnout, není úplně zvykem,“ dodal Kalousek.

V dubnu, když ODS nabízela TOP 09, aby v některých obvodech postavily společné kandidáty do Senátu, to Kalousek odmítl a označil občanské demokraty za kmotry. „My dneska ODS vidíme spíš jako konfederaci regionálních kmotrů než jako kompaktní stranu s jasnou ideovou základnou,“ řekl tehdy Kalousek.

Kdo je tady kmotr

Bývalý místopředseda ODS Pavel Bém míní, že vzájemné osočování v koalici je sebevražedné. „Jsem na více než sto procent přesvědčen, že vzájemné osočování a urážení koaličních lídrů je nejenom nedůstojné, ale ještě navíc pro vládní koalici je to naprosto smrtící strategie. Pokud by to Miroslav Kalousek myslel vážně, říkal by tím mimo jiné, že ODS při nejbližší příležitosti potopí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Pavel Bém.

„Hra na ´čisté´ a ´transparentní´ a ´špinavé´ a ´kmotry´ je navíc strategií, která totálně ničí zbytky politické kultury a slušnosti v této zemi. Obecně totiž platí, že ti, kteří nejhlasitěji křičí ´chyťte zloděje´, mají ´špinavé´ nikoli pouze ruce, ale také uši a nos. ´Kmotrovstvím´ někteří politici a osobnosti bojující za ´očistu´ české politiky skutečně prosluli,“ pozastavil se Bém nad tím, že Kalousek označuje občanské demokraty za kmotry.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…