Pavel Bém se projel tunelem Blanka a pak o tom popovídal z rádia. Cítí prý dojetí a očekává pochvalu

26.09.2015 19:31

Hostem sobotního Press klubu moderátora Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1 byl někdejší pražský primátor Pavel Bém, který pronesl pádná slova nejen k tunelovému komplexu Blanka, jenž byl otevřen se čtyřletým zpožděním. Ať tak či tak, byl dojat a cítil trochu smutek, když tunelem jel. Posteskl si nad tím, jak další pražští primátoři vystavěli kariéru na jeho kritice, a dal pár rad Adrianě Krnáčové (ANO). Nakonec prozradil, zda hodlá kandidovat na prezidenta.

Pavel Bém se projel tunelem Blanka a pak o tom popovídal z rádia. Cítí prý dojetí a očekává pochvalu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-primátor Pavel Bém

Tunelem Blanka už se prý projel. „Dojmy jsou obrovský, trochu i bolest za tu kritiku, která se často neoprávněně snášela na moji hlavu. Já si myslím, že bych si zasloužil spíše pochvalu než opak,“ konstatoval hned v úvodu exprimátor. Ve vysílání také připomněl, že ve funkci skončil v roce 2010 a od té doby se celých pět let neudělalo nic proto, aby byl dokončen velký či malý pražský okruh. „A daň, kterou za to budeme platit, je enormní,“ varoval.

Uznal však také, že okolo Blanky udělal tisíce chyb. „Ale je ten, kdo nic nedělá, nic nezkazí.“ Nechápe však, jak by mohl např. mlžit okolo konečné ceny Blanky, když všechny klíčové smlouvy byly veřejné. Když opouštěl primátorské křeslo, byla stavební část projektu Blanky dokončená z 85 procent, pročež Bém neměl důvod pochybovat o tom, že bude tunel otevřen dřív.

Znovu si posteskl i nad tím, že si jeho následovníci v úřadě postavili svou politickou kariéru na kritice jeho kroků. „Dřív existovalo cosi, co by se dalo nazvat stranickou loajalitou nebo úctou k předchozím primátorům s ohledem na to, že je každé rozhodnutí činěno v nějaké době a mohlo dojít i k chybám a žádný učený z nebe nespadl,“ podotkl. Dnes už se to ale snaží neřešit, byť mu není lhostejné, jak málo populární podle průzkumů je dnes ODS.

Současné pražské primátorce dal pár rad. „Když chcete řídit Prahu, musíte ukázat nějakou sílu, nějakou předvídavost, schopnost přesvědčovat, a pokud se vám nedaří přesvědčovat, musíte partnery zmotivovat nějak jinak,“ zaznělo z Bémových úst. Na Krnáčové ovšem ocenil, že našla odvahu k otevření tunelu, že nehrála hru na schovávanou po vzoru jejího předchůdce Tomáše Hudečka. „Primátorka Krnáčová měla odvahu bouchnout do stolu,“ ocenil host.  

„Největším neštěstím Prahy byl mladý tanečník z Olomouce,“ pokračoval v kanonádě tentokrát cílené na Hudečka, který podle Béma udělal zoufalou chybu, když výstavbu tunelu Blanka zastavil. Zklamal ho prý i Bohuslav Svoboda, ale s ohledem na stranickou loajalitu to odmítl rozvádět. Příjemně ho naopak překvapila primátorka Krnáčová. „Ta má spolehlivého sparingpartnera v osobě náměstka Dolínka, který nepochybně sehrál významnou politickou roli při dostavbě Blanky,“ uzavřel toho téma host.

ODS by se měla vrátit na místo, které dnes náleží Babišovi

Jasně také konstatoval, že v roce 2013 došlo k vládnímu puči, který měl potopit ODS, a málem se to podařilo. Nový předseda ODS Petr Fiala si zaslouží potlesk za to, co dělá, ale je třeba udělat ještě něco navíc, aby se ODS vrátila do pozice, kterou dnes drží ANO Andreje Babiše.

V závěru pořadu se zamýšlel nad tím, jak je možné, že se Petr Nečas (ODS) nechal údajně ovládat Janou Nagyovou, dnes Nečasovou. Bém je přesvědčen, že byl před ní někdejší premiér opakovaně varován, ale nechtěl to slyšet. Varován byl před jejím politickým vlivem. „Já nechci rozebírat osobní život premiérů, ať každý premiér doma dělá, co chce, je to jeho věc,“ prohlásil Bém.

„Já zcela jistě vím, že na prezidenta kandidovat nebudu. A jsem si vědom, že teď spadl kámen ze srdce mnoha vašim posluchačům... Ale také se bojím, kdo bude příštím českým prezidentem. V tuto chvíli tam nevidím žádné jméno, které by mě oslovilo. Ale co my víme, třeba se znovu rozhodne kandidovat Václav Klaus,“ ukončil své vystoupení exprimátor.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…