Pavel Kopecký: Vlastenectví majetných se nenosí

24.03.2012 18:03

KOMENTÁŘ Našim ekonomickým ministrům a bez diskuze i nespočtu dalších občanů vadí, že se spousta tuzemských firem nijak neostýchá odvádět své daně mimo Českou republiku. A to ne do ledajaké ciziny: do daňových rájů. Čili do zemí, kde zaplatí výrazně méně než doma.

Pavel Kopecký: Vlastenectví majetných se nenosí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Zmíněných firem u nás není vskutku málo. Dostupná čísla uvádějí, že berním rájům dává přednost vedení asi 12 000 místních podniků. Přitom nemusí jít jen o Kajmanské ostrovy, Panamu, Madeiru, Seychely nebo Bahamy. Vděčnými lokalitami jsou také například evropské Monako a Švýcarsko či Lichtenštejnsko, Holandsko a Kypr.

Tam odtékají miliardy z různých koutů planety. Pozadu ve světovém trendu daňových přesunů nemohou zůstat ani čeští bohatci, kteří své jednání nezřídka zdůvodňují okrajovými, ale nikoliv automaticky nevěrohodnými motivy. Jimi jsou nepřehledná spletitost domácího právního řádu a obtížná vymahatelnost zákona.

Anketa

Měla by vláda udělat v souvislosti nějaké opatření

hlasovalo: 89 lidí

Když se reprezentant stávající vlády, zvláštními pověstmi opředený ministr průmyslu a obchodu MUDr. Martin Kuba, rozčiluje nad faktem, že většina z nejmajetnějších Čechů vyvádí peníze do daňových „edenů“, je směšný. Snad tak jenom mluví do větru neboli pro média. Aby se neřeklo, jelikož čekat solidnost od českých miliardářů by znamenalo nevidět, z čeho povětšinou vyrostly ekonomické elity. Včetně trojkoaličního Víta Bárty, k němuž má tak vnitřně blízko otec zdejší transformace, prezident Václav Klaus.

Možná by někdo mohl namítnout, že podobné kousky, jako třeba pánové Kellner a Bakala, provádějí i zámožní lidé ve vyspělejších zemích. Tím spíše, poněvadž jsou tam daleko vyšší daňová pásma. Bezesporu na tom něco je. Hodně se s odchody takzvaných daňových rezidentů natrápili ve Francii a Německu, leč přesto lze třeba u našeho západního souseda postřehnout rozdíly v jednání majetných obyvatel. Pro ně je odvádění ač vysokých částek určitou ctí, prostřednictvím níž se podílejí na chodu státu. Něco u nás takřka nevídaného, protože posledních dvacet let se zde vlastenectví majetných nenosí.

Berlín a Paříž nadto vytvářejí stále mocnější tlak, aby daňové ráje odstranili. Požadují přímá odkrytí bankovních tajemství pod hrozbou, že nespolupracující státy zapíší na černou listinu. Důslednost jejich úřadů se nemusí zastavit ani před eticky spornými otázkami, k nimž náleží koupě dokumentů upozorňující na konkrétní osoby, jež převedly své zdroje do výhodnější ciziny.

Suma sumárum nejsou berní „stěhování“ českých firem do zahraničí ničím pro celou společnost příjemným, ovšem ani výjimečným. Horší je spíše již naznačený fakt, že při našich, v kontextu Evropské unie jednoznačně nízkých daních nemají ti nejbohatší chuť projevovat sounáležitost s Českou republikou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kopecký Pavel

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…