Pavel: Nižší valorizace penzí? Buď to podepíšu, nebo vetuju

27.02.2023 12:42 | Ze sítí

Petr Pavel prozradil, že i jako občan pečlivě sleduje vývoj zákona o chystaném zpomalení valorizace penzí, jak je připravila vláda Petra Fialy (ODS). Pavel má ve vztahu k tomuto zákonu tři možnosti, až složí prezidentský slib, a jednu z těchto tří možností již dnes vyloučil.

Pavel: Nižší valorizace penzí? Buď to podepíšu, nebo vetuju
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel

Zvolený prezident Petr Pavel na tiskové konferenci zrekapituloval své aktivity z minulého týdne.

Návštěva Ústeckého kraje podle něj nepřinesla žádné překvapení, neboť problémy vyloučených lokalit jsou obecně známé. „Jenom se potvrdilo, že těch problémů je opravdu hodně, že jsou navzájem provázané, že není možné je řešit izolovaně, ale že se musí řešit v komplexu, což to dělá ještě složitějším. A také to, že jeden z těch základních problémů, se kterým se tyto regiony potýkají, je nešťastně nastavený systém sociální péče. Vláda se těmito problémy bude zabývat. Premiér mě ujistil, že vláda plánuje výjezdní zasedání do krajů, přibližně jednou za kvartál a začít by měli už teď na jaře,“ oznámil Pavel s odvoláním na předsedu vlády Petra Fialu.

Tento týden do krajů, ani do zahraničí nepojede, ale bude prý v kontaktu s prezidentem Rakouska a s prezidentkou Maďarska.

V úterý bude s premiérem Fialou jednat znovu.

Poté před kamerami ČT otevřel téma zpomalení valorizace penzí, jak ho připravila vláda. Pavel připomněl, že krok vlády konzultoval jak s ministrem práce Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), tak i s šéfkou poslaneckého klubu ANO Alenou Schillerovou a vyslechl si jejich stanoviska. Věc prý konzultoval i s několika odborníky a debatu bude dál pečlivě sledovat.

„Já si samozřejmě názor tvořím, ale ještě nejsem inaugurován, takže k tomu nemohu zaujímat stanovisko. A jako prezident bych neměl vystupovat s nějakým bianco šekem na začátku. Jasné stanovisko k tomu ode mě uslyšíte 10. března,“ oznámil Pavel. „Férové bude k tomu zaujmout stanovisko, tedy buďto to podepsat, nebo vetovat. A to se dozvíte toho 10. března,“ dodal Pavel.

Vyloučil tedy možnost, že se k zákonu nijak nevyjádří.

„Není asi nic zvláštního na tom, že i občan Petr Pavel má určité pochybnosti o některých aspektech navrhovaných opatření. Mezi ty aspekty patří možná retroaktivita, i institut legislativní nouze. O tom není pochyb. Ale je to věc, o které mají pochybnosti i ústavní právníci a také se nemohou shodnout v jednotném pohledu na věc. Ale to není důvod k tomu, aby ten legislativní proces neproběhl. Ten proběhne, já ho budu pečlivě sledovat a 10. března se k němu vyjádřím,“ uzavřel toto téma.

Prozradil také, že kdyby vláda přišla s tím, aby prezident nově odváděl sociální a zdravotní pojištění, stejně jako jakýkoli jiný zaměstnanec či živnostník, bude ho platit, protože všichni občané si mají být rovni. Tak to vidí Petr Pavel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…