Pavel Šafr: V naší zemi je ohrožena svoboda slova

08.12.2014 13:55

Výrok o tom, že svoboda slova je v naší zemi dramaticky ohrožena zazněl z úst novináře a předsedy sdružení Free Czech Media Pavela Šafra v pořadu Pro a proti Českého rozhlasu. Podle něj prvním důkazem je inaugurační projev prezidenta Miloše Zemana, ve kterém označil novináře za jednu z asociálních a kriminálních skupin obyvatelstva, paušálně, generalizujícím způsobem.

Pavel Šafr: V naší zemi je ohrožena svoboda slova
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Pavel Šafr

„To je od prezidenta velmi nešťastný a špatný čin. Princip kolektivní viny, který prezident používá, je v liberálním prostředí naprosto nepřijatelný,“ vysvětlil Šafr. Za druhý a velmi zásadní útok na svobodu slova považuje novinář vpád Andreje Babiše do mediální skupiny MAFRA, která vydává v naší zemi klíčové deníky. 

„Babišův vstup do agentury MAFRA byl výslovně a jednoznačně motivován mocenskými zájmy, snahou ovládnout tato média a zacpat jim ústa. A to se také stalo.“ 

Jako příklad Šafr uvádí prohlášení šéfky Evropského parlamentu, ve kterém žádá, aby bylo zabráněno situaci, kdy jsou vysocí politici zároveň příjemci evropských dotací. „Andrej Babiš pobírá na dotacích řádově stovky milionů korun. Zároveň je ministrem financí, který má jejich rozdělování kontrolovat.“ 

Bývalý novinář, nyní poslanec hnutí ANO a předseda volebního výboru pro média Martin Komárek, na jehož adresu výtky z Šafrových úst zazněly, se proti názorům svého oponenta důrazně vymezil. 

K dalším připomínkám, které novinář vznesl k překážkám, které stojí českým médiím v cestě ke svobodnému výkonu jejich poslaní, tedy k postoji politiků, dodal: „Víme, že prezident nemá žádné pravomoci k zasahování do chodu médií a že mu to novináři někdy dávají pěkně sežrat.“ 

Ostatně, není to první útok vysokého představitele na novináře, připomněl Komárek. 

„Třeba vulgarity někdejšího premiéra Mirka Topolánka. I mě sám velký a slavný muž Jiří Paroubek označil za strůjce únorového komunistického puče, když nevyhrál volby svými vlastními hloupostmi. Takže takový vztah politiků k médiím není nic nového pod sluncem,“ konstatoval Martin Komárek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…