Pavel Šafr všem, kteří fandí Rusku: Podívejte se na mapu. Opravdu chcete být jako primitivové z pralesa?

10.05.2015 8:46

Mnozí Češi se asi nikdy nepodívali na mapu a zřejmě netuší, kde žijí. Tato slova napsal na sociální síti Facebook novinář Pavel Šafr s odkazem na debatu o osvobození Rudou armádou. Od nacistů nás Sovětský svaz z větší části skutečně osvobodil, ale to nic nemění na tom, že jsme stovky let součástí vyspělého německého kulturního okruhu, nikoli toho zaostalého.

Pavel Šafr všem, kteří fandí Rusku: Podívejte se na mapu. Opravdu chcete být jako primitivové z pralesa?
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Pavel Šafr

„Diskuse o osvobození Rudou armádou je poměrně bouřlivá. Baví mě to. Na Češích mě fascinuje, že se z větší části nikdy nepodívali na mapu a asi netuší, kde žijí. Jsem moc rád, že jsou Čechy součástí německého kulturního okruhu, a nikoli ruského,“ oddechl si Šafr.

Jak se to pozná? Už od středověku si němečtí králové brali německé princezny a podíleli se na volbě císaře Svaté říše římské v pozici kurfiřtů. Poznáme to ale i na našem jídelníčku. V české kotlině vaříme podobně jako Vídeňáci nebo Bavoři, rozhodně se naše kuchyně příliš neblíží kuchyni východní, neřkuli ruské. I všechny svátky, které slavíme, včetně Vánoc, slavíme po západním způsobu, nikoli jako na východě.

Tak úplně proto nechápe, kde se v některých Češích bere ona všeslovanská idea, kterou považuje za hloupou. „Ta všeslovanská idea je nekonečně hloupá. A úplně nesmyslná. Jako by člověk trval sveřepě na tom, že chce být primitiv z pralesa,“ uzavírá.

Z Facebooku Pavla Šafra:

Diskuse o osvobození Rudou armádou je poměrně bouřlivá. Baví mě to. Na Češích mě fascinuje, že se z větší části nikdy nepodívali na mapu a asi netuší, kde žijí. Jsem moc rád, že jsou Čechy součástí německého kulturního okruhu a nikoli ruského. Že si čeští králové už v době Přemyslovců brali německé princezny a že byli kurfiřty německé říše. Že celá česká kuchyně je spíše rakouská a bavorská než východní, natož ruská. Že všechny pohádky, vánoce, velikonoce jsou západní a nikoli východní. Ta všeslovanská idea je nekonečně hloupá. A uplně nesmyslná. Jakoby člověk trval sveřepě na tom, že chce být primitiv z pralesa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…