Pavel a Čaputová v Kyjevě. Jiří Pospíšil jim poslal srdíčko

28.04.2023 9:35

Prezident Petr Pavel a slovenská hlava státu Zuzana Čaputová sklízejí na sociálních sítích potlesk, dnes přicestovali do Kyjeva, jen krátce poté, co jej zasypaly ruské rakety. Významné gesto společné podpory přátelům, oceňují politici i novináři. Hlavy státu svou zahraniční cestu vyzdvihují jako symbol vzájemné úcty a společnou budoucnost.

Pavel a Čaputová v Kyjevě. Jiří Pospíšil jim poslal srdíčko
Foto: Facebook Zuzana Čaputová
Popisek: Petr Pavel a Zuzana Čaputová při návštěvě v Kyjevě

Petr Pavel a Zuzana Čaputová společně dorazili do Kyjeva pár hodin poté, co řada míst na Ukrajině včetně Kyjeva čelila v noci na pátek sérii ruských raketových útoků. Jak informují Novinky, Ukrajinci je podle úřadů všechny sestřelili, uvedly Novinky.

Moderátor a válečný reportér Michal Kubal z ČT situaci na Ukrajině, kde si raketové útoky vyžádaly oběti, popsal podrobněji: „Protivzdušná obrana hlásí 21 zneškodněných střel a 2 drony. Po 51 dnech mířily rakety a drony i na Kyjev. Dva mrtví v Umy, pět zraněných v Dnipru. V Umanu zasáhly dvě rakety obytné domy, zatím 3 mrtví, 8 zraněných. V Dnipru mrtvá 31letá žena a dvouletá dívka, tři zranění. Dva zranění při dopadu zbytků raket v okolí Kyjeva.

Čeští politici a novináři proto Pavlovu i Čaputové odvahu vstoupit na ukrajinské území oceňují.

„Český prezident a slovenská prezidentka vystoupili z vlaku v Kyjevě jen několik hodin poté, co skončil raketový útok na Ukrajinu,“ oznámil ve svém tweetu Jiří Pospíšil z vládní TOP 09. „Respekt!“ dodal hrdě a připojil k tomu červené srdíčko.

Novinář Tomáš Etzler své nadšení z české a slovenské návštěvy v Kyjevě, který byl dnes bombardován raketami, velmi stručně a jasně komentoval, a to slovem „Yes!!!“

Bývalý předseda TOP 09  Miroslav Kalousek k tomu dodal, že takové gesto má v politice své místo. „Prezidenti Česka a Slovenska jsou v Kyjevě. V politice mají gesta svoje místo, v mezinárodní politice zvlášť. A tohle je krásné a významné gesto společné podpory přátelům, kteří vzdorují agresivnímu, teroristickému státu a jeho válečným zločinům,“ myslí si.

Z Kyjeva se za nedlouho ozvala sama Zuzana Čaputová. Zveřejnila společnou fotku u stolu s proti ní sedícím Petrem Pavlem. Vyzdvihla vzájemné vztahy i to, že nás Ukrajina spojuje společnou historií. „Společná návštěva Ukrajiny s prezidentem Pavlem potvrzuje novou éru vztahů slovenských a českých hlav států. Toto je naše první společná zahraniční cesta a jsem ráda, že míří na Ukrajinu. Asi nejsou dva bližší národy na světě než Slováci a Češi.

Naše vztahy jsou hluboké, silné a posílené společnou historickou zkušeností fašismu, okupace, komunismu, budování demokracie a nakonec mírumilovné, mírové rozdělení společného státu. Dnes společně přinášíme do Kyjeva tento symbol vzájemné úcty, přátelství a partnerství.

Naše poselství je jasné: Ukrajina nás spojuje nejen hranicemi a společnou minulostí, ale i společnou budoucností,“ napsala na facebooku slovenská prezidentka.

S vyjádřením se k ní o chvíli připojil její český protějšek Petr Pavel, který zdůraznil, že na Ukrajině se bojuje i za naší bezpečnost: „Se Zuzanou Čaputovou oba vnímáme hodnotu svobody a spravedlnosti. Je těžké vidět na vlastní oči, že Ukrajinci za ni platí cenu nejvyšší. Krev a životy vlastních občanů. V boji s agresorem chrání to, co je nám společné. Proto za nimi budeme stát.“

Prezident Petr Pavel již po svém zvolení uvedl, že to bude jedna z jeho prvních cest. Na tom, že do napadené země pojede v dubnu, se prezident domluvil se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským jen pár dní po své březnové inauguraci. Oba státníci se v Kyjevě setkají.

Kyjev v uplynulém roce symbolicky navštívil premiér Petr Fiala, předseda Senátu Miloš Vystrčil (oba ODS) či ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Na konci října v Kyjevě jednali společně zástupci české a ukrajinské vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

rozvědčík hanebně podrazil důchodce a teď jezdí po výletech s čaputovou , které se rozpadá slovensko pod rukama, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetarik123 , 28.04.2023 11:24:27

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…