Pavel na Staromáku: Nechceme porazit Rusko jako zemi. Chceme, aby odešlo z Ukrajiny

24.02.2024 17:40 | Monitoring

Měli bychom ukázat, že Ukrajinu nedáme do spárů Ruska. Vytrvejte, řekl prezident Petr Pavel na shromáždění v Praze. Na Staroměstském náměstí se u příležitosti druhého výročí ruského vpádu na Ukrajinu sešly tisíce lidí.

Pavel na Staromáku: Nechceme porazit Rusko jako zemi. Chceme, aby odešlo z Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Petr Pavel

„Je krásné, že jsme se tu dnes sešli a že je vás tu tolik. My jsme si dnes užili krásný den, strávili jsme ho podle svého, s lidmi, které máme rádi, a teď jsme se sešli tady, abychom podpořili něco, co považujeme za správné a odsoudili něco, s čím se rozhodně ztotožnit nechceme. A to proto, že chceme, a taky proto, že můžeme," řekl prezident Pavel úvodem před tisíci lidmi.

„Přes všechno, co se v naší zemi různým lidem nelíbí, jsme šťastnou zemí a měli bychom si to často připomínat, protože zdaleka ne všechny země takto šťastné jsou. A jednou z těch méně šťastných je Ukrajina. Přestože nechtěla nic jiného než to, co my. Žít si podle svého, rozhodnout si o své budoucnosti sami a nenechat se manipulovat nikým, kdo chce svět řídit podle svého. Ukrajině to nebylo umožněno, protože se o svoji samostatnost, o tu svoji samostatnou cestu pokusila v době, která už nebyla tak příznivá jako byla ta doba, kdy se to podařilo nám. Ale to neznamená, že by si to zasloužila méně, než jsme si to zasloužili my," uvedl Pavel.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45990 lidí
„A stejně jako my jsme tehdy chtěli, aby ostatní chápali naše potřeby, naše ambice ve vztahu k členství v Evropské unii, členství v NATO, které nám mělo zajistit bezpečnost, prosperitu, stabilitu a klid, tak Ukrajině se dostalo toho, co prezident Putin říká dlouhodobě a sice, že silní dělají to, co mohou, a slabí to, co musí. A pokud se nechceme smířit s tímto viděním světa, které ignoruje menší země, pak se musíme postavit na stranu Ukrajiny. Ať už Ukrajinu máme rádi, nebo ne, protože o tom to není," podotkl prezident.

„Je to o tom principu. Válka na Ukrajině dnes není pouze válkou proti Ukrajině ve snaze ji porazit a získat kontrolu nad jejím územím. Je to válka proti způsobu života, který vedeme, proti světu, ve kterém platí pravidla, proti světu, ve kterém i ti menší mají nárok na své místo na slunci. A jestli tohle chceme, pak nám nezbyde nic jiného než udělat všechno pro to, aby Rusko na Ukrajině neuspělo. A nemluvíme o tom, že chceme porazit Rusko, nikdo nechce porazit Rusko jako zemi. Ale chceme, aby Rusko odešlo z Ukrajiny a umožnilo jí svobodný rozvoj tak, jako se toho dostalo nám," dodal.

„Když byla před dvěma lety Ukrajina napadena, asi jen málo lidí věřilo, že tu obrovskou přesilu ustojí. Já jsem moc hrdý na to, že Česká republika byla mezi prvními, které začaly Ukrajině pomáhat. A to nejenom zbraněmi, municí, materiálem, financemi, ale že byla také mezi prvními, která začala přijímat uprchlíky z válkou postižené země. A během těch dvou let jich do České republiky přijelo okolo půl milionu. Přibližně 370 tisíc z nich dnes u nás ještě žije. A já si opravdu moc vážím toho, jak se k těmto uprchlíkům, kteří si naši solidaritu zaslouží, v naprosté většině chováme. Už to není o tom, že by tito lidé byli přítěží pro náš sociální systém, jak se nám to někteří snaží namluvit. Naprostá většina těchto lidí už má práci, platí daně a přispívá na sociální systém. Mnozí z nich už zaměstnávají další lidi. Některé z nich jsem měl možnost přivítat na Hradě a vážím si toho, s jakou odolností se postavili ke své nové situaci v zemi, kterou neznají, která žije trochu jinak než ta jejich, a přesto se dokázali postavit na vlastní nohy a navíc ještě pomáhat i dalším lidem. Myslím si, že to si uznání zaslouží a pokud někde vidíme náznaky nějaké nevraživosti, agresivního chování, zkusme si to vždycky představit sami na sobě. Jak bychom chtěli, aby se lidé v zemi, kam bychom přijeli před válkou, jak bychom chtěli, aby se k nám chovali," dodal.

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32492 lidí
„Válka na Ukrajině bohužel nekončí a v dohledné době zřejmě ani neskončí, protože prezident Putin říká jasně, že jeho cílem je dobýt minimálně Doněckou a Luhanskou republiku, tedy ty samozvané celky, v jejich administrativních hranicích, ale netají se i tím, že mu jde o porážku Ukrajiny jako celku. A pokud skutečně nechceme, aby Putinovo vidění světa zvítězilo, pokud nechceme, aby tento výsledek podnítil nejenom další síly v Rusku k tomu, že agrese je vhodným způsobem, jak prosazovat svoje politické cíle, pokud nechceme, aby Rusko sloužilo jako inspirace pro mnoho zemí na světě s různou formou autokratické vlády, které čekají na to, jak válka na Ukrajině dopadne, jestli je Západ slabý, nebo jestli si dokáže uhájit své pozice a podpořit to, co považuje za své hodnoty, tak nám opravdu nezbyde nic jiného, než podporovat Ukrajinu, protože tím podporujeme sami sebe a svoji vlastní bezpečnost," řekl.

„Dovolte mi ještě, abych na závěr poděkoval všem, kteří se podílejí na podpoře Ukrajiny v tisíci různých formách. Nejenom organizace, které stojí za dnešním shromážděním, ale také všem dobrovolníkům, jednotlivcům, kteří to dělají prostě proto, že to považují za správné. Dobrovolníkům, kteří bojují na Ukrajině, lidem, kteří tam vozí pomoc, lidem, kteří se starají o uprchlíky tady u nás a všem dalším, kteří tu pomoc shánějí i ve třetích zemích. A tady bych jenom ještě rád připomněl jeden milník, kterým byla mnichovská konference minulý týden, kde se znovu všichni přesvědčili o tom, že Ukrajina skutečně má na to, aby své území uhájila, že k tomu vyvinula obrovské úsilí, že ukazuje obrovskou vynalézavost, jak eliminovat převahu Ruska v mnoha ohledech, jak s naší pomocí nakonec uhájit své území. Mnoho zemí se začalo stavět za intenzivnější pomoc Ukrajině. A já si myslím, že bychom tento okamžik neměli promarnit, že bychom měli všichni ukázat, že prostě Ukrajinu nepustíme, že ji nedáme, že ji nenecháme spadnout do spárů Ruska a že si dokážeme uhájit svůj způsob života, který chceme žít i dál. Prosím, vytrvejte a pomáhejme Ukrajině,” zakončil Pavel s poděkováním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

2014 ukrajina napadla obyvatele donbasu a vraždili je a tahle krvelačná hyena je na straně agresora, vrahů civilistů donbasu od roku 2014 , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusekupecSamo , 24.02.2024 17:49:39
článek, novinky ,21. 10. 2014, "HRW: Ukrajinští vojáci ostřelují Doněck kazetovou municí,

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …