Peake a Dobeši, udělali jste podraz. Ve VV bublá rozhořčení

04.04.2012 9:18

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) oznámil, že dnes nepodá demisi, jak k tomu ministry Věcí veřejných v úterý vyzvalo grémium nejmenší vládní strany. Demise tří ministrů by podle něj dále prohloubila krizi. Dobeš se proto dnes zúčastní zasedání vlády. Podle informací serveru Novinky.cz se rozhodla straně vzepřít i vicepremiérka Karolína Peake.

Peake a Dobeši, udělali jste podraz. Ve VV bublá rozhořčení
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ministr dopravy Pavel Dobeš na zasedání vlády

Svůj krok odůvodnil prohlášením, že v současné krizové situaci musí odpovědní politici udělat všechno proto,aby se situace na politické scéně i v celé zemi uklidnila. "Naše země je v hluboké krizi a je potřeba realizovat důležité reformy. K těmto krokům dostaly koaliční strany silný mandát od svých voličů. Bohužel koalice se opakovaně dostala do hluboké krize a tento mandát je znehodnocován. Vyzývám proto všechny odpovědné politiky, aby tuto krizi neprohlubovali a udělali všechno proto,aby potřebné reformy mohly být realizovány," řekl ministr v prohlášení.

Server Novinky.cz nyní dokonce uvádí, že ministr Pavel Dobeš není jediný, kdo se rozhodl vzepřít vedení strany a nepodat svoji demisi. Zpravodajský server píše, že demisi nechce podat ani Karolína Peake.
 
Ministr Dobeš zdůraznil, že se vládní krizi i napětí ve společnosti snaží zneužít ve svůj prospět různé nátlakové skupiny. "Tyto skupiny se snaží, aby krize přerostla v chaos. Od jejich nátlaku se distancuji, a proto jsem se rozhodl, že dnes nepodám demisi," řekl Dobeš.


 
Ministr dodal, že svoji případnou rezignaci na vládní křeslo předá pouze ministerskému předsedovi Petru Nečasovi a současně podotkl, že jednání představitelů Věcí veřejných nerozumí.

"Tímto krokem se Pavel Dobeš postavil nejvyšším orgánům strany," komentoval situaci pro ParlamentníListy.cz místopředseda VV Tomáš Jarolím.

Člen grémia Věcí veřejných a poslancec Martin Vacek je přesvědčen, že je právem ministra Dobeše rozhodnout se podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. "Se mnou o tom neradil a nemohu vám k tomu tedy poskytnout bližší informace," doplnil Vacek.

Podle poslance a předsedy krajské rady VV Libereckého kraje Petra Skokana by na toto téma měla zasednout výkonná rada Věcí veřejných. "Usnesení Grémia je jasné, jeho kroku nerozumím, a bude se muset velice vážně řešit. Na včerejším společném zasedání Grémia a Poslaneckého klubu na moji přímou otázku odpověděli ministři a ministryně, že budou respektovat výzvu k rezignaci, pokud bude usnesením přijata. Nemohu tedy nyní akceptovat nerespektování rozhodnutí nejvyššího stranického orgánu VV," uvedl pro ParlamentníListy.cz Skokan.

Místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka ParlamentnímListům.cz sdělil, že na včerejším grémiu všichni ministři VV slíbili, že budou respektovat rozhodnutí grémia a slíbili, že demisi podají. "Tímto krokem porušili to, co slíbili," dodal Chaloupka.

Vše k tématu Rozpad vládní koalice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…