Peake odvolala kromě Picka další dva klíčové muže na obraně

13.12.2012 18:40

Nová ministryně obrany Karolína Peake (LIDEM) ve čtvrtek odvolala z funkce svého prvního náměstka Vlastimila Picka. Bývalý náčelník generálního štábu vedl tým, který se Švédskem vyjednával podmínky pokračování pronájmu stíhaček Gripen. Ve funkci skončili i šéf sekce vyzbrojování Pavel Bulant a ředitel kabinetu ministra František Šulc. Informoval o tom mluvčí úřadu Jan Pejšek.

Peake odvolala kromě Picka další dva klíčové muže na obraně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus jmenoval nové ministry. Karolínu Peake ministryní obrany, Zbyňka Stanjuru ministrem dopravy a Petra Mlsnu ministrem bez portfeje

Peake změny provedla po jediném dnu ve funkci. Při nástupu na ministerstvo ve středu řekla, že není nakloněna velkým personálním změnám provázejícím výměny ministrů.

Premiér Petr Nečas (ODS) už vzkázal ze summitu EU v Bruselu, že personální změny na obraně nechápe. Po návratu bude od ministryně požadovat vysvětlení.

Peake čtvrteční krok obhajuje mimo jiné tím, že chce nad ministerstvem obrany civilní kontrolu. Opozice změny ve vedení úřadu kritizuje. Odvolání Picka překvapilo i prezidenta Václava Klause, protože podle premiéra Petra Nečase (ODS) měl zajistit kontinuitu fungování resortu po odchodu ministra Alexandra Vondry (ODS). "Buď jsem byl oklamán já panem premiérem, nebo byl oklamán pan premiér paní ministryní," řekl podle serveru Novinky.cz prezident.

"Musím říci, že tímto krokem paní ministryně Peake jsem překvapen. Netuším, jaké důvody ji k tomuto kroku, který nechápu a nerozumím, vedly," řekl Nečas.

Parkanová se Peake zastává

"Jako ministryně obrany mám plné právo vybrat si své spolupracovníky," reagovala Peake. Změny ve vedení ministerstva prý činí průhledně a bez zákulisních dohod. "Věřím, že mé kroky v čele resortu obrany nakonec přesvědčí pana prezidenta, že jeho skepse není na místě," napsala v sms zaslané ČTK.

Za Peake se ve čtvrtek postavila někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09). Picek byl v době jejího působení na úřadu náčelníkem generálního štábu. Bulant byl ředitelem kabinetu jejího náměstka Martina Bartáka. "Chtěla bych podpořit dnešní rozhodnutí Karolíny Peake. Směřují k návratu k civilnímu řízení resortu obrany, které se za exministra Vondry nějak vytratilo," napsala ČTK v sms Parkanová.

Bývalá ministryně je vyšetřována kvůli kontroverznímu nákupu dopravních letadel CASA pro armádu. Opozice nástup Peake do čela resortu kritizovala také s poukazem na předchozí působení Parkanové na ministerstvu obrany.

Podle mluvčího obrany Pejška nová ministryně považuje Pickovu funkci prvního náměstka za politickou a jeho nástupce bude vybrán po dohodě koaličních stran.

Stínový ministr obrany opoziční ČSSD Jan Hamáček ve čtvrtek kritizoval, že ministryně Picka odvolala, aniž určila jeho nástupce. Změny ve vedení resortu u něj "vzbudily zděšení", řekl ČTK. Podobné kroky podle něj mohou vést k destabilizaci ministerstva. Picek připravoval celou řadu legislativních změn a vedl i tým, který vyjednával o dalším pronájmu gripenů, připomněl Hamáček.

Podle Nečase je Picek velmi kvalitní odborník. "Z tohoto pohledu tento krok paní ministryně příliš pochopitelně nevypadá," uvedl předseda vlády.

Předseda sněmovního výboru pro obranu Jan Vidím (ODS) se Peake zastal. Ministryně má podle něj právo vybrat si spolupracovníky v čele resortu. Picek udělal pro armádu velké množství práce a zaslouží si nadále zastupovat Česko například v diplomacii, podotkl Vidím.

Důvodem Bulantova odvolání je podle Peake nezvládnutá veřejná zakázka na dodávku nových uniforem pro armádu. Zakázku nedávno zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Obrana se proto rozhodla stejnokroje nakoupit přes jednu z agentur NATO.

Bulantovo odvolání dnes přivítala Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu. Vyzbrojovací úřad podle ní neprospíval ani armádě, ani českým zbrojním firmám. "Úřad pod vedením generála Bulanta v některých případech rezignoval na svou činnost," uvedl prezident asociace Jiří Hynek.

Bulant i Picek jsou generálové. Peake dnes uvedla, že v blízké budoucnosti hodlá přistoupit k úplnému zcivilnění takzvané civilní sekce ministerstva. Národní úřad pro vyzbrojování, kterému šéfoval Bulant, proto nebude nadále obsazen vojákem v činné službě, zdůvodnila ministryně.

Peake dnes rovněž rozhodla o zrušení funkce náměstka pro obranné akvizice, kterou také zastával Bulant. Považuje ji za zbytečnou právě proto, že byl na obraně zřízen vyzbrojovací úřad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

4:46 Ukazoval s Černochovou „zákaz Slovákům“, teď se Naď chlubí národním dresem. Lidé mu napsali své

„Fotit se s cedulkou ‚Slovákům vstup zakázán‘ a potom se předvádět ve slovenském dresu může jen čist…