Peake promlouvá: Kalousek měl záložní plán. Spojit se s ČSSD

22.08.2013 8:31

Poslankyně a bývalá šéfka strany LIDEM Karolína Peake hovořila ve studiu České televize o okolnostech svého rozhodnutí odejít před hlasováním o důvěře vládě Jiřího Rusnoka i o tom, co nyní bude se stranou, kterou zakládala.

Peake promlouvá: Kalousek měl záložní plán. Spojit se s ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tak možná nashledanou, po předčasných volbách

Peake poukázala na to, že ODS nedodržela dohodu, když dva její poslanci opustili jednací sál před hlasováním o důvěře vládě Jiřího Rusnoka. Sama už tedy nechtěla podporovat bývalou pravicovou trojkoalici. Držet "stojedničku" už prý potom bylo sebezáhubné. "ODS skočila do propasti a my jsme skočili s ní," prohlásila Peake.

Následně odešla také z čela strany, prý pro názorovou neshodu se zbytkem poslanců.

Spolupráce TOP 09 a ČSSD

Poslankyně odmítla, že by sama nedodržela dohodu. Každá politická strana si prý dělá scénáře pro možné alternativy budoucího vývoje. "Tak jako TOP 09 měla jasně daný další scénář, případně dva další scénáře v případě, že 'stojednička' padne. A bylo to jasně řečeno na K9, která proběhla den před hlasováním, kde Miroslav Kalousek jasně řekl, že pokud se ukáže, že nedáme dohromady 'stojedničku' ze stran LIDEM, TOP 09 a ODS, to znamená, pokud se najdou někde nějaké hlasy jiné, pak se to nebude počítat, pokud zkrátka ODS, TOP 09 a LIDEM nedodají 101 hlasů, pak 'stojednička' padá a ten samý den TOP 09 bude žádat o rozpuštění sněmovny," řekla Peake v ČT.

"Stejně tak se rýsoval možný scénář v případě, že by se uvažovalo o druhém pokusu prezidenta, že TOP 09 a sociální demokracie třeba budou spolupracovat na podpoře Bohuslava Sobotky. To byly všechno scénáře," dodala politička.

Oddech od politiky

Nyní si chce Peake od politiky odpočinout a věnovat se svým synům. Strana LIDEM o svém případném angažmá v podzimních volbách rozhodne na republikové radě nebo případně svolaném sněmu. Podle Peake by si ale i strana měla dát od vrcholné politiky pauzu.

"Zůstávám členkou LIDEM a myslím si, že strana má na české politické scéně své místo. Jen by se měla nadechnout, vrátit se ke kořenům, což je komunální politika, z té by každá strana měla vyrůstat," prohlásila Peake. Rozhodně prý ale nelituje, že stranu založila za situace, která vznikla po odchodu z Věcí veřejných.

Za chybu ve své tříleté kariéře ve vrcholné politice považuje to, že se vrátila do vlády po odvolání z čela Ministerstva obrany a podržela ji. Za druhou chybu prý považuje, že Petru Nečasovi nevylila na hlavu džbánek s vodou, co měl před sebou, když ji odvolával. Považovala to prý za naprosto neuvěřitelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

17:17 Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

Češi vloni vypili nejméně piva v historii. Oproti roku 2022 se jeho průměrná spotřeba na obyvatele s…