Pehe: Je Putin řezník, zabiják a válečný zločinec? Je

27.03.2022 21:01 | Ze sítí

Politolog Jiří Pehe se na svém twitterovém profilu vrátil ke slovům amerického prezidenta Joea Bidena, jenž uvedl, že hlava státu nemůže zůstat u moci. Padla i slova řezník či válečný zločinec.

Pehe: Je Putin řezník, zabiják a válečný zločinec? Je
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

„Je Putin řezník, zabiják a válečný zločinec? Je. Přesto se někteří bojí, aby Biden těmito označeními neohrozil případná mírová jednání. Já jsem rád, že Biden mluví jasnou řečí, a že dokonce zakončil svůj projev ve Varšavě ‚nediplomatickou‘ výzvou, že Putin nesmí zůstat u moci,“ zmínil Pehe k Bidenovým slovům.

Americký prezident Joe Biden ve svém projevu ve Varšavě k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi, jehož označil za „diktátora, který se snaží obnovit impérium“, uvedl, že se mu nikdy nepodaří „vymazat lásku lidí ke svobodě“.

„Svobodní lidé odmítají žít ve světě beznaděje a temnoty,“ řekl také Biden a o Putinovi napřímo řekl, že nemůže zůstat u moci. „Proboha, tento muž nemůže zůstat u moci,“ zaznělo. Demokracie podle Bidena musí silou porazit autokratické režimy, jako je ten Putinův.

„Musíme se nyní zavázat, že v tomto boji budeme pokračovat dlouhodobě, v příštích letech a desetiletích,“ deklaroval Biden také během projevu a doplnil, že to nebude zadarmo: „Bude to něco stát, ale je to cena, kterou musíme zaplatit.“

Západ je však podle amerického prezidenta „nyní silnější a jednotnější než kdykoli předtím“.

Vyzval rovněž, aby se lidé „nebáli“, a citoval při tom papeže Jana Pavla II., jeho slova označil za „poselství, které překoná tuto nespravedlivou válku“.

Bidenův projev před Královským zámkem v polské Varšavě nebyl zdaleka prvním, kde se razantně ohradil směrem k ruskému prezidentu Putinovi. V souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině a utrpením tamních lidí již krátce předtím nazval Putina při setkání s ukrajinskými uprchlíky ve Varšavě „řezníkem“. Během minulého týdne také Biden označil Putina za válečného zločince.

Bidenův projev ve Varšavě:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…