Pehe: Prima džob pro „Trhy“. Zničit spekulacemi Řecko a pak vysávat EU

23.06.2012 10:28

Komentátor Jiří Pehe se zamýšlí nad chováním „trhů“ ve vztahu k Řecku a eurozóně. Podle něj se jedná o nehoráznou spekulaci, kdy trhy nejprve spekulacemi oslabí a přivedou na pokraj bankrotu členskou zemi a pak čerpají „záruky“ ze záchranného fondu EU.

Pehe: Prima džob pro „Trhy“. Zničit spekulacemi Řecko a pak vysávat EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Trhy se podle textu Pehe v deníku Právo v poslední době staly takřka živou bytostí. „Neustále na něco reagují, přičemž se strachují, trpí, nebo jsou naopak něčím radostně nabuzeny.“ A v závislosti na momentálním psychickém rozpoložení této superbytosti stoupají nebo klesají burzovní indexy po celém světě. Proto už se dnes ekonomičtí analytici proměnili spíše v psychology, kteří veřejnosti objasňují duševní stav trhů.

Trhy potom podle nálady půjčují nebo nepůjčují jednotlivým zemím. „Samotné půjčování a nepůjčování není přitom, jak by se mohlo zdát, výsledkem striktně racionálních úvah, ale je především důmyslným spekulativním jednáním,“ píše Pehe. Proto prý trhům maximálně vyhovuje, že eurozóna je ochotna ručit penězi evropských daňových poplatníků za dluhy členských států.

Připomíná slova v Norsku žijícího politologa Lukáše Krause, že pro trhy není nic jednoduššího, než si vyhlédnout slabý kus sešněrovaný v eurokazajce, a na něj vesele sázet, než padne uštván a následně se tak dostat k penězům ručících evropských daňových poplatníků. Podle Pehe taková situace trhům maximálně vyhovuje. Problém by pro ně nastal až v okamžiku, kdy by se nějaká členská země přestala podřizovat finančnímu diktátu EU, která výměnou za fiskální disciplínu splácí dluhy jednotlivých zemí přímo trhům.

Proto byly trhy tak nervózní z řeckých voleb, kde po úspěchu levicových stran hrozilo, že Řecko začne porušovat pravidla fiskální disciplíny a následně jim EU přestane platit dluhy, vytvořené částečně záměrnými spekulačními nájezdy.

Kdyby prý byla EU skutečnou fiskální a politickou Unií, byla by šance trhů těžit ze spekulativních nájezdů mnohem menší.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

19:03 Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

Slovenský premiér Robert Fico byl dnes postřelen, když po výjezdním zasedání vlády vyšel mezi lidi. …