Pehe: Unie nás nyní vnímá pozitivněji. Za to Zemanovi patří uznání

06.04.2013 12:50

Komentátor Jiří Pehe má za to, že politika má svoji symbolickou rovinu. A přinejmenším v této symbolické rovině nás nyní díky Miloši Zemanovi vnímá zbytek Evropské unie pozitivněji. Vyvěšení evropské vlajky tak alespoň trochu ostudné vztahy mezi námi a Unií symbolicky napravují, za což Zemanovi patří uznání, komentuje v Právu Pehe.

Pehe: Unie nás nyní vnímá pozitivněji. Za to Zemanovi patří uznání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Hradě zavlála vlajka EU za účasti Zemana a Barrosa

Prezident Miloš Zeman za přítomnosti předsedy Evrospké komise José Manuela Barrosa vyvěsil vlajku EU a podepsal euroval. Premiér Nečas reagoval slovy, že Zemanův akt neznamená změnu české politiky. Podle Jiřího Pehe si však Nečasova slova zaslouží větší pozornost.

Není totiž pravda, když tvrdí, že Zemanova vstřícná gesta vůči Unii neznamenají změnu české politiky, míní Pehe. „Česká politika vůči EU nemůže být zahraniční, protože EU jsme i my, jenže Nečasova vláda se chová jako by EU zahraničí bylo,“ myslí si.

A podle toho prý taky vypadá naše politika. Nechováme se totiž jako partner, který hledá s ostatními členy Unie řešení společných problémů. „Vyvěšení evropské vlajky Zemanem aspoň trochu toto ostudné jednání symbolicky napravuje: evropská vlajka není cizí vlajka, je to i naše vlajka,“ myslí si Pehe s tím, že pravicové vlády se za podpory prezidenta Václava Klause v posledních letech chovaly tak, jako by EU byla jakási cizí mocnost, která nám ze všeho nejvíc chce ubližovat.

Otřesná evropská nepolitika

Pehe se rovněž staví na Zemanovu stranu v případě nepozvání ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP09) na ceremonii při vyvěšování vlajky. Je totiž podle komentátora plně spoluodpovědný za stav naší evropské politiky.

Kníže navíc podle Peheho neudělal v předchozích dvou vládách nic, čím by změnil protievropský kurz země, zato Zeman udělal hned na začátku svého prezidentství vůči Evropě zásadní pozitivní gesto, které slíbil. „Kromě snad jakýchsi protokolárních ohledů neměl Zeman důvod žádného ze spoluviníků naší otřesné evropské „nepolitiky“ zvát,“ píše Pehe.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: jno

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…