Pehe uklidňuje: Jen klid. Nikdo jako Klaus na Hrad nekandiduje

10.02.2012 13:07

Podle politologa Jiřího Pehe by se měla média i lidé podívat na přímou volbu prezidenta realisticky. Senát ji odhlasoval, a tak se na tom už nic nezmění. Navíc zatím není žádný kandidát podobný Václavu Klausovi.

Pehe uklidňuje: Jen klid. Nikdo jako Klaus na Hrad nekandiduje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

„Některá téměř apokalypticky znějící varování odborníků a politiků v posledních měsících se zdála být dost přemrštěná,“ píše v deníku Právo politolog Jiří Pehe. Všichni by se prý na přímou volbu prezidenta měli podívat realisticky.

„Zdá se, že mnoho politických analytiků je traumatizováno způsobem, jakým si počínal v úřadu prezidenta Václav Klaus. Předpokládají, že i každý další prezident bude hledat cesty, jak expandovat svoje pravomoci i za cenu ohýbání ústavy,“ míní Pehe. „Jenže mezi možnými kandidáty není nikdo, kdo by se Klausovi podobal, a přitom by mohl být skutečně zvolen,“ upozorňuje.

„Když už byla přímá volba schválena, pokusme se využít její pozitiva,“ vyzývá Pehe. „Především vtahuje lidi do demokratického procesu v podobě celostátního plebiscitu, přičemž nepůjde jen o osobnost kandidáta, ale také o jeho program, což je příležitost k celostátní diskusi například o důležitých zahraničně-politických prioritách, jako je budoucnost země v Evropské unii.

Odblokuje také parlamentní politiku, která byla v případě dvou posledních voleb prezidenta na měsíce paralyzována hádkami a pošpiněná dohady o zákulisní korupci i nátlaku,“ vyjmenovává politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…