Pekarová Adamová na Slovensku žehlila maďarský trapas

17.01.2022 20:38

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v pondělí zahájila svou první zahraniční cestu na Slovensko v roli předsedkyně Poslanecké sněmovny, aby se zde setkala s tamními státníky a svým slovenským protějškem. Na sociální síti průběžně sdílela své dojmy, velmi si pochvalovala podporu, které se jí od našich sousedů dostalo. Zároveň politička, která nedávno vyzývala Maďary, aby vyhnali svého premiéra Viktora Orbána, hovořila paradoxně o tom, jak by se spolupráce zemí V4 (uskupení Česka, Maďarska, Polska, Slovenska) měla prohlubovat na všech úrovních.

Pekarová Adamová na Slovensku žehlila maďarský trapas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Šéfka Sněmovny Pekarová Adamová pokračuje v tradici, že první zahraniční cesta představitelů Česka i Slovenska vede vždy do druhé republiky bývalého Československa, ze které na svém facebooku dělá stručný report.

„Směr Bratislava na mou první oficiální zahraniční cestu. Setkám se nejen se svým protějškem, předsedou slovenské Národní rady, ale také s panem premiérem a paní prezidentkou. Dvoudenní nabitý program už brzy začíná,“ připsala ke své fotce ze zahraniční cesty za slovenskými vrcholnými politiky.

V pondělí před polednem se setkala s předsedou Národní rady Slovenské republiky Borisem Kollárem, na jehož pozvání do Bratislavy přijela. „Máme celou řadu témat k diskusi,“ dodala a zopakovala, že je pro ni potěšením, že její první oficiální zahraniční cesta vedla právě na Slovensko.

Na svém facebookovém profilu pak sdílela setkání se svými slovenskými příznivci. „Moc děkuji za podporu, které se mi na Slovensku dostává! Často slyším slova o tom, že jsou lidé dodnes hrdými Čechoslováky,“ dodala předsedkyně Poslanecké sněmovny.

Odpoledne předsedkyně české Sněmovny položila také věnce k sochám Milana Rastislava Štefánika i Tomáše Garrigua Masaryka. „Uctili jsme památku prvních mužů Československa, Tomáše Garrigua Masaryka a Milana Rastislava Štefánika,“ sdělila ve svém dalším facebookovém příspěvku.

Pozornost na sociální sítí Pekarová Adamová vzbudila především tím, když společně s Kollárem vyzdvihli nadstandardní vztahy obou zemí, zdůraznili také význam uskupení V4, kam kromě Česka a Slovenska patří i Polsko a Maďarsko. Pekarová Adamová a Kollár se dotkli i otázek spojených s předsednictvím V4.

Právě maďarského premiéra Orbána Pekarová Adamová podrobila v první polovině ledna velmi ostré kritice. V rámci klíčových parlamentních voleb, které Maďarsko čekají už letos na jaře, vyzvala Maďary, aby Orbána z vlády vyhnali, podobně jako se to povedlo Čechům v podzimních volbách. I proti Orbánovi se totiž dokázala sjednotit šestice tamních opozičních stran.

„Češi svého Babiše už vyhnali. Pevně doufám, že se to povede i Maďarům. Rozložení politických sil v Maďarsku se vzdáleně podobá tomu, které bylo dosud i u nás. Tamní opozice své neshody dala stranou a spojila síly proti populistické vládě, kterou už mnoho let řídí Viktor Orbán. Ten neváhá navazovat pochybné svazky se zeměmi, jako jsou Rusko a Čína, a to na úkor svých spojenců včetně nás,“ uvedla Pekarová Adamová, která vyzývá nyní k prohloubení spolupráce.

Právě Mezinárodní visegrádský fond, který na Slovensku navštívila, je podle ní „živoucím příkladem toho, jak by měla spolupráce mezi zeměmi střední Evropy vypadat“. „Skrze financování společných kulturních, vědeckých, výzkumných či vzdělávacích projektů fond posiluje vazby mezi občany Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Naše země sdílejí mnoho společného a v našem zájmu je spolupráci prohlubovat na všech úrovních,“ uvedla.

Následně dodala: „Nezapomínejme ale, že podmínkou pro každé funkční partnerství vyspělých států je i otevřená debata o problémech, které ho přirozeně provázejí, a schopnost být upřímní vůči sobě navzájem.“

Do Pekarové Adamové se pro její názory na zahraniční politiky tvrdě opřel prezident Miloš Zeman, který Orbána dlouhodobě označuje za svého více než dobrého přítele. Podle něj se tím mohou poškodit naše vztahy s Maďarskem. „Do zahraniční politiky by se neměla vůbec pouštět.

Její totální neznalost je daná třeba tím, že maďarská opozice, které paní Pekarová fandí, je složena z rasistických nebo antisemitských skupin. Bylo by lepší, kdyby mlčela,“ doporučil jí v rozhovoru pro Frekvenci 1 Zeman, který chce téma zahraniční politiky probírat pouze s premiérem Petrem Fialou (ODS).

V úterý se Pekarová Adamová setká se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou a s premiérem Eduardem Hegerem. Součástí programu je rovněž uctění památky zavražděného investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, od jejichž úmrtí za necelý měsíc uplynou čtyři roky.

Minulý týden Slovensko navštívil nový premiér Petr Fiala (ODS). Ještě v prosinci zavítal do Bratislavy ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Návštěva Pekarové Adamové se od předchozích nejspíš příliš lišit nebude. Podle zpravodaje ČT v Bratislavě Petra Obrovského završuje sérii cest po ustavení nové vlády, a očekávají se tak zejména zdvořilostní prohlášení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …