Pekarová v rámci V4 udeřila: S Maďarskem nás teď nic nespojuje. Hledejme jiné partnery!

01.08.2022 17:01 | Ze sítí

Šéfka TOP 09 a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová se netají svou kritikou maďarského premiéra Viktora Orbána. Podle jejích slov pro Forum24.cz Orbán papouškuje ruskou propagandu.

Pekarová v rámci V4 udeřila: S Maďarskem nás teď nic nespojuje. Hledejme jiné partnery!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová maďarského premiéra Orbána v minulosti nešetřila, což vyvolalo i kritické ohlasy. Podle jejích slov však válka na Ukrajině potvrzuje, že Orbán je pro náš region trojským koněm, který spolupracuje s Ruskem i Čínou a pouští jejich vliv do Evropy.

„Jde o režimy, které jsou diktátorské, a i on sám ve své zemi bohužel po jejich vzoru zavádí totalitní praktiky. Ne nadarmo začala v nedávné době do Maďarska vysílat Svobodná Evropa. I mnozí z těch, kteří mě za má slova kritizovali, se dnes museli probudit. Maďaři nepomáhají Ukrajincům tak jako zbytek Evropské unie, jezdí si do Ruska vyjednávat ceny plynu a v klíčových otázkách v EU a NATO jednotu sice ještě úplně nebortí, ale velmi významně ji nahlodávají. Přes Maďarsko se nedá na Ukrajinu transportovat pomoc, ačkoli právě to by byla nejefektivnější cesta. To pomáhá Rusku,“ poznamenává Pekarová Adamová.

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39127 lidí
A dodává také to, že přirozeně vzhledem k chování Maďarska ochladly vztahy V4. Spojencem v současné bezpečnostní situaci jsou podle jejích slov Slováci a Poláci. „Orbán někdy opravdu papouškuje ruskou propagandu, a to nadále nemůžeme tolerovat,“ zmínila Pekarová Adamová.

Některé Orbánovy kroky i činy jí připadají děsivé a podle jejích slov bychom jim měli věnovat daleko větší pozornost. „Snaha EU omezit dotace proudící do Maďarska je velmi důležitá. Není důvod trojského koně ještě podporovat penězi našich daňových poplatníků,“ uvedla.

Na sociálních sítích pak dnes Pekarová Adamová sdílela slova polského premiéra Mateusze Morawieckého, který podle české předsedkyně Sněmovny uvedl, že se cesty Polska a Maďarska kvůli válce na Ukrajině rozešly. „Ano, s Maďarskem teď ani nás nespojuje nic. V4 hrála nezastupitelnou roli při vstupu do NATO a EU, ale směřování našich zemí je teď naprosto rozdílné a musíme hledat jiné partnery,“ konstatuje Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …