Peklo na Babišově stránce: Lidi můžou jít pod most. Ať to Fiala zatáhne

12.08.2022 17:30 | Ze sítí

Za poslední měsíce některým domácnostem a firmám vzrostly zálohy na energie na několikanásobek toho, co platili doposud. V obavách proto vyhlížely jaké složenky jim do schránek tento měsíc dorazí. Veřejně je dnes odhalení vyúčtování záloh za energie vyzval expremiér Andrej Babiše (ANO). A přišlo velké zoufalství: „Lidé můžou pod most. Nabaluje se to jako sněhová koule. Ať to Fiala zatáhne!“ naštvaní občané se stěžují na desetitisícové doplatky. Vlády se ptají z čeho mají žít a kde je slibované řešení.

Peklo na Babišově stránce: Lidi můžou jít pod most. Ať to Fiala zatáhne
Foto: Screen Facebook
Popisek: Andrej Babiš účtuje

Češi s napětím v první polovině srpna čekali, kolik zaplatí za ceny energií. A přišlo obávané několikanásobné zdražení energií a zvýšení záloh. Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš, který vládní pětikoalici za její energetickou politiku a malou pomoc lidem dlouhodobě ostře kritizuje, vyzývá nyní na svém facebook české občany, aby se zveřejnili kolik za energie musí zaplatit. „Přišly vám už nové zálohy na energie? Kolik? Napiště mi!“ zajímá se expremiér.


 

Pod jeho příspěvkem se během pár minut rozjela diskuse plná emocí lidí, kteří situaci přestávají finančně zvládat. Tisíce lidí si budou musí za energie kvůli nejisté situaci s plynem připlatit. Přitom to nejhorší podle vyjádření teprve očekávají.

Jeden z přispěvatelů do diskuse to připodobnil sněhové kouli, kdy se na sebe vysoké ceny nabalují ze všech stran: „To není jenom tohle, připočteme k tomu rostoucí náklady za potraviny, pohonné hmoty aj. nabaluje se to jako sněhová koule, fyzické osoby s malým příjmem si můžou jít uvelebit pod most a ta údajná střední třída se může ohlodat klidně i na kost, ta jim zůstane a podnikatelská sféra, kdy někteří už platí astronomické částky za energie.“

Jako velký problém, který na nás teprve dolehne nejen o zmiňuje, že lidem bude v následujících měsících končit fixace cen elektřiny či plynu .

„Ty pravé důsledky vládní kamikaze přijde po konci roku, kdy většině bude končit fixace, tady už jakékoliv politické přesvědčení narazí na drsnou realitu, dolehne to na všechny,“ očekává ještě větší cenový skok.


 

„Nyní 1700Kč, po skončení fixace očekávám zálohy za elektriku 8000Kč. Novostavba s tepelným čerpadlem. Jsme mladá rodina s jedním příjmem a rodičovským příspěvkem ve výši budoucích záloh na elektřinu,“ vyjádřil podobné obavy také diskutér Jakub Runštuk.

A rozhodně není sám, komu rozpočty přestávají stačit. „Doplatek 40 tisic, a zálohy na další rok 10 600 Kč. Už to je a svícení v rodinném době a kde je hypotéka,“ dodala Lea Čajanová.

Podobných případů zaznívalo hned několik. „Moje kamarádka má zálohy 12000kc,měla 4000kč.Je vdova, na vše sama. Je objednaná na Úřad práce ve Frýdku, tak uvidíme. Pojedu s ní, protože je nemocná  a sama by to nezvládla. Nemá facebook, tak to píši já,“ popisuje Zdeňka Kovalová.

O třínásobném zvýšený záloh na energie mluví i Tomáš Matula: „Skočil jsem na baráku z krásných 4000,- (elektřina, plyn, voda) na 12000 korun.“

„Elektrika 6400 a plyn 4500 kč jako katastrofální do toho nájem děti škola jídlo. A jsme u MND,“ sdílela aktuální stav svých ýáloh na energie Andrea Tomečková Kubová.

Devastace mladých rodin, dodává Francesco Kozák: !Pane Babiš 14000 měsíčně kde máme hypotéku topení vodu ošacení dětem, jídlo nafta benzín toto je devastace mladých rodin,“ uvádí ve svém komentáři.

Rozhořčení uživatelé se obracejí směrem k vládě, která slibovala pomoc především v rámci úsporného energetického tarifu, začala konat. „Když přijde vyúčtování hned to posílám pánu Fialovi ať to za mě zatáhne,“ napsal komentující František Mikulík.

Vláda nakonec rozhodla, že se české domácnosti letos slibovaného příspěvku až 16 tisíc korun v rámci energetického úsporného tarifu nedočkají. Neuvolní dostatek prostředků. A počítá jen se čtvrtinou z plánovaných 66 miliard. Domácnosti tak dostanou letos maximálně 2 500 korun. Zbytek slibuje vláda na příští rok.

Někteří, stejně jako vládní pětikoalice, vyčítali současnou situaci Babišovi a hospodaření jeho vlády.

„Zřejmě opět chcete lidem nabulíkovat, že kdyby vy jste byl u koryta, tak by všem vašim prvokům chodily mínusové zálohy. Je tu jen pár komentářů a už nadávají na Fialu. To byl také účel, že , obžalovaný agente?“ rozčílila se Eva Dvořáková.

„Vy jste zoufalec! Musíte říct svým ovcím kde je prapůvod celého růstu cen a nákladů, tam začněte s paniíSchillerovou!“ vzkázal Babišovi Tomáš Pinter.

Podobný zájem, jak na tom lidé s vyúčtováním záloh na energie jsou by řada reagující na Babišův dotaz spíše čekala od současného předseda vlády Petra Fialy.

reklama

autor: nab

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …