Peníze investované do vzdělání paní Marksové prý vyletěly komínem. Ekonom se nad jejím posledním výrokem chytil za hlavu

26.01.2017 21:22

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) znovu promluvila a gramotným lidem opět zůstaly jen oči pro pláč. Ekonom Pavel Páral v textu pro server týdeníku Euro kroutí hlavou nad tím, co všechno je schopna vypustit z úst vysokoškolsky vzdělaná dáma ze sociální demokracie. Marksová absolvovala Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy.

Peníze investované do vzdělání paní Marksové prý vyletěly komínem. Ekonom se nad jejím posledním výrokem chytil za hlavu
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Ministryně Michaela Marksová na besedě v Opavě

„Současná ministryně práce nás čas od času dokáže poněkud zaskočit intelektuálně brizantními výroky. Ten poslední, podle něhož je rozdílnost výše mezd za stejnou práci v různých zemích nehorázností, je zatím vrcholným počinem v jejím úsilí přinutit gramotnou část populace k hořkému pláči nad marností výdajů daňových poplatníků na školní vzdělání naší špičkové političky. A to Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy nepatří k nejlevnějším,“ podotýká host.

Přitom již více než čtvrtstoletí žijeme v kapitalistické zemi a v kapitalismu platí, že mzda je cena pracovní síly na trhu práce. A jakákoli cena se v tržním prostředí generuje setkáním poptávky a nabídky. Páral považuje za příznačné, když odbory volají po vyšší mzdě za své zaměstnance. Odbory se nemusejí trápit setkáváním nabídky a poptávky. V první řadě brání své členy. Jenže u ministryně, která tu není proto, aby mluvila za jednu skupinu lidí, považuje Páral toto vyjadřování za podivující.

Celý komentář naleznete zde.

„Člověk nemusí být zrovna inženýr ekonomie, aby pochopil, že číšník si vydělá více v Karlových Varech než ve čtyřicet kilometrů vzdáleném Chomutově. Různost mezd za stejnou práci je tedy přirozená a v tržní ekonomice nevyhnutelná,“ napsal ekonom.

Páral podotýká, že kapitalista musí nahromadit nějaký kapitál, aby mohl rozvíjet své podnikání, a zaměstnat tak více dělníků. A když se mu dělníků nedostává, nabídne vyšší mzdy a doufá, že získá nové pracovní síly, aby mohl znovu rozvíjet své podnikání. To je železný zákon, se kterým nedokázal pohnout ani Karel Marx a nepohne s ním ani Marksová. Ledaže by se dočkala Lenina a jeho tvořivých následovníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…