Peníze z restitucí půjdou na platy a provoz, ujišťuje Duka

19.02.2012 10:58

Církve využijí peníze z restitucí na platy, provoz a průběžné opravy. To tvrdí nově kardinál Dominik Duka, který se například tím snaží obhájit, proč by církve měly peníze dostat. Podle něj je navíc dohoda velmi velkorysá.

Peníze z restitucí půjdou na platy a provoz, ujišťuje Duka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

„Církve byly doteď z poloviny soběstačné. Pokud mají být na státu úplně nezávislé a financovat se samy, potřebují vrátit aspoň část majetku, to slovo "část" zdůrazňuji, který jim komunistický režim zkonfiskoval. Dohoda napříč církvemi je velmi velkorysá,“ uvedl v rozhovoru pro časopis Týden kardinál Dominik Duka.

Ujišťuje, že s penězi bude dobře naloženo. „Vyrovnání se bude týkat pouze majetku, který je v rukou státu, nikoli toho soukromého. A my jsme se zavázali, že o něj se nikdy v budoucnosti nepřihlásíme. Máme zhruba 10 tisíc kostelů, obhospodařují je lidé většinou téměř zadarmo. Ten vrácený majetek nám umožní vyplácet tytéž mzdy nebo maximálně o deset procent více než dosud,“ pochvaluje si Duka.

„Peníze půjdou hlavně na platy, provoz a průběžné opravy,“ ujišťuje. Dalšími tématy v rozhovoru byla například homosexualita, o které Duka prohlásil, že není hříšná. Konce světa, který „slibuje“ mayský kalendář, se neobává.

Včera 18. února  byl pražský arcibiskup Duka jmenován ve Vatikánu kardinálem, teprve šestým v Česku od roku 1945. Duka převzal v bazilice svatého Petra odznaky kardinálské hodnosti a jmenovací dekret. Papež jej do funkce jmenoval 6. ledna s dalšími 21 duchovními z celého světa.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…