Pentagon hovoří o možnosti nasazení pozemních sil USA v Iráku

16.09.2014 21:01

Šéf amerického sboru náčelníků štábů Martin Dempsey dnes v americkém Kongresu prohlásil, že v případě neúspěchu rozšířené vojenské kampaně proti radikálům z organizace Islámský stát (IS) v Iráku doporučí zvážit vyslání amerických pozemních sil, které by podpořily iráckou armádu. Americký prezident Barack Obama přitom usiluje o podporu kongresmanů pro plán, jehož cílem je porazit islamisty bez nasazení pozemních bojových jednotek.

Pentagon hovoří o možnosti nasazení pozemních sil USA v Iráku
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Dempsey i americký ministr obrany Chuck Hagel čelili řadě dotazů zákonodárců ohledně Obamovy rozšířené kampaně proti extremistům v Iráku a v Sýrii. Prezident 10. září zveřejnil plán, jehož součástí je vyslání 475 amerických vojenských poradců do Iráku. Ti se ale nemají účastnit bojových operací a mají pomáhat s výcvikem a vyzbrojováním iráckých a kurdských jednotek. Ústředním bodem americké strategie boje proti IS jsou nadále systematické letecké údery, a to nejen v Iráku, ale nově i v Sýrii.

Šéf sboru náčelníků v případě nutnosti Obamovi doporučí nasazení pozemních sil

Dempsey a Hagel dnes Obamův plán v Kongresu obhajovali. Šéf sboru náčelníků štábů podle agentury AP zdůraznil, že cílem amerických poradců je pomáhat iráckým silám s plánováním, logistikou a koordinací úsilí protiislamistické koalice. „Aby bylo jasno, pokud dospějeme do stadia, kdy budu mít za to, že naši poradci by měli doprovázet irácké vojáky při útocích na konkrétní síle ISIL, doporučím to prezidentovi," řekl Dempsey brannému výboru Senátu.

Dempsey pak na naléhání kongresmanů doplnil, že „by šel zpátky za prezidentem a dal mu doporučení, které by mohlo zahrnovat použití pozemních sil".

Dempsey rovněž potvrdil, že Spojené státy jsou připraveny provádět údery proti islamistům v Sýrii. „Nebude to metoda 'šoku a úžasu'... Bude to trvalé a dlouhodobé," ujistil Dempsey, když zdůrazňoval rozdíl od bombardování na začátku války v Iráku v březnu 2003.

Někteří kongresmani se podle AP obávají, aby se Spojené státy nenechaly zavléci do větší války, v níž bude třeba nasadit větší množství amerických vojáků.

USA stále chtějí vyzbrojit umírněné odpůrce Asadova režimu

Obama rovněž usiluje o podporu pro svůj plán vycvičit a vyzbrojit ty Syřany, kteří bojují jak proti islamistům, tak proti silám prezidenta Bašára Asada.

Mnoho republikánů i demokratů v americkém Kongresu však vyjádřilo pochybnosti o možnosti rozpoznat umírněné síly v zemi, kde působí tolik povstaleckých skupin a kde se spojenectví mezi nimi neustále mění. Například Islámský stát vzešel z teroristické sítě Al-Káida, ale nyní stojí obě organizace proti sobě. Hagel ujistil, že USA budou dbát na to, aby se zbraně nedostaly do špatných rukou. „U programů, jako je tento, budou vždy existovat rizika, ale my věříme, že riziko je ospravedlnitelné nutností zničit IS a potřebou mít schopné partnery v terénu v Sýrii," řekl Hagel. Zdůraznil, že naplňování tohoto úkolu nebude snadné nebo krátkodobé. „Jsme ve válce s IS, stejně jako s Al-Káidou," řekl Hagel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…