Peskov: Putin zvažuje, že v roce 2024 skončí

02.11.2022 12:30

Ruský prezident Vladimir Putin se prý ještě nerozhodl, zda bude v roce 2024 kandidovat v prezidentských volbách. Oznámil to jeho tiskový mluvčí Dmitrij Peskov.

Peskov: Putin zvažuje, že v roce 2024 skončí
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

Mluvčí Kremlu byl na tiskové konferenci dotázán, zda už se Putin rozhodl, že bude kandidovat v příštích prezidentských volbách. „Ne,“ uvedl stroze Peskov podle informací serveru kommersant.ru. 

Čtvrté šestileté prezidentské období Vladimira Putina začalo 7. května 2018. Předtím byl zvolen prezidentem v letech 2000, 2004 a 2012. Už v rozhovoru pro televizi CNBC v říjnu 2021 Putin prohlásil, že se ještě nerozhodl, zda bude kandidovat v příštích volbách. Na otázku ohledně svého možného nástupce tehdy ruský prezident neodpověděl.

Putin svou další kandidaturu v roce 2024 vyloučil těsně po vítězství v prezidentských volbách v roce 2018. „Vždy jsem se přísně držel a držím ústavy. V ústavě je jasně napsáno, že ne více než dvě období za sebou,“ prohlásil tehdy Putin, jak informuje Irozhlas.cz. V roce 2021 však byl volební zákon v rámci ústavy změněn.

Putin se tak může o funkci znovu ucházet, ačkoliv mu za dva roky bude končit druhé po sobě jdoucí funkční období. V roce 2021 totiž ruský parlament na základě referenda schválil změnu volebního zákona, v rámci které došlo k „vymazání“ Putinových předchozích prezidentských období. V referendu se pro změnu zákona podle informací serveru Deník.cz vyslovilo 77,92 procent obyvatel Ruské federace.

Současná hlava státu tak může kandidovat na další dvě šestiletá funkční období, tedy až do roku 2036. Změna volebního zákona přitom proběhla už před rokem 2012, kdy se čtyřleté prezidentské období změnilo na šestileté. Putin byl před tím s výjimkou čtyřleté přestávky v letech 2008 až 2012, kdy ho vystřídal Dmitrij Medveděv, prezidentem zvolen i v roce 2000 a 2004.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …