Pět hvězdiček, mzda za práci a dovolená. Server ukázal, kde mohou trávit trest mostečtí manažeři

22.10.2013 18:23

Bývalý člen představenstva Mostecké uhelné a generální ředitel Appian Group Antonín Koláček byl švýcarským soudem za podvod a opakované praní špinavých peněz odsouzen na 52 měsíců. Redaktor České pozice Petr Matějček ale upozorňuje, že by mohl skončit ve vězení s dovolenou, pravidelnou mzdou a domácími mazlíčky.

Pět hvězdiček, mzda za práci a dovolená. Server ukázal, kde mohou trávit trest mostečtí manažeři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věznice, ilustrační foto

V případě, že bude Koláček spolupracovat, bude si podle Reného Freie, ředitele výkonu trestů v kantonu St. Gallen, odpykávat svůj trest v pětihvězdičkovém vězení Saxerriet. „Nejprve ověříme, zda existuje nebezpečí útěku či recidivy, psychický stav dotyčné osoby a dlouhou řadu dalších parametrů. Pak určíme druh výkonu trestu. V tomto konkrétním případě by mohlo jít o otevřený výkon trestu a instituci Saxerriet,“ upřesnil Frei pro Českou pozici.

A jak vězeňský pobyt v takovém zařízení vypadá? V pracovní dny by Koláček vstával deset minut po šesté a měl by 40 minut na ranní hygienu, důkladné vyvětrání pokoje a úklid. Spát se v Saxerrietu chodí v jedenáct. Vězni si mohou denně pochutnat na třech jídlech, přičemž se akceptují speciální přání spojená s jejich mimořádným pohledem na svět anebo náboženstvím. Jí se společně v jídelně, přičemž účast je při obědech a večeřích povinná.

Vězni mohou v areálu chodit do posilovny, hrát fotbal, badminton, stolní tenis anebo střádat kilometry při joggingu. Na pokojích jsou dále povolené malé hi-fi CD přehrávače, rezident si může pronajmout televizi (25 švýcarských franků měsíčně) anebo dokonce požádat o povolení vlastnit herní konzoli. „Pokud by tedy Koláček náhodou nevydržel bez denní dávky gangsterské nakládačky Grand Theft Auto V, švýcarského vězení se rozhodně obávat nemusí,“ dodává Matějček.

Vězni pracují. Ale za peníze

Obyvatelé Saxerrietu musí také pracovat. Práce je jim přidělena dle schopností, vzdělání a osobních preferencí. Dělá se od pondělka do pátku od 7.10 do 11.45 a od 13.15 do 17 hodin, tedy celkem osm hodin a deset minut denně. Za svou práci dostávají zaplaceno, a to až 35 švýcarských franků denně. „Po 52 měsících, ke kterým byl Koláček v Bellinzoně zatím nepravomocně odsouzen, by tedy švýcarský resort mohl čistě teoreticky opustit s přibližně jedním milionem korun na kontě, tedy pokud nerozbije některý z jemu svěřených přístrojů či třeba neotráví ovečku,“ počítá redaktor.

Mimo práci jsou vězni v kontaktu se sociálními pracovníky, knězi a psychoterapeuty, kteří jim pomáhají s nápravou. „Fortuna prý už má připravené sázky na to, jak dlouho bude asi trvat, než Koláček odloží vlastní názory, hodnoty a předsudky a vžije se alespoň na chvíli do role České republiky, případně společnosti Czech Coal,“ ironizuje Matějček. Samozřejmostí jsou i návštěvy, možnost procházek po okolí a 21 dnů dovolené.  Koláček se tak podle něj má skutečně na co těšit.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…