Pět scénářů, jak to Rusko zakončí na Ukrajině. Hynek Kmoníček už je vidí

01.03.2022 15:47

Již šest dní se na Ukrajině bojuje, již šest dní uplynulo od chvíle, kdy ruský prezident Vladimir Putin ohlásil ruskou invazi na Ukrajinu. A teď se jen těžko odpovídá na otázku, čeho chce vlastně Ruská federace dosáhnout. Podle českého velvyslance ve Spojených státech Hynka Kmoníčka Putin prohrál image chladného pokerového hráče, jenž má promyšleno několik tahů dopředu.

Pět scénářů, jak to Rusko zakončí na Ukrajině. Hynek Kmoníček už je vidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hynek Kmoníček, český velvyslanec v USA

„Stále více se ukazuje, že dnešní Ruská federace je tak trochu one man show. Ruská strana totiž neustále mění názory. Nejdříve tvrdila, že Doněcká a Luhanská republika byla uznána na území jedné třetiny Donbasu, kterou povstalci drží. Během 24 hodin ovšem změnila pozici a řekla, že separatistické republiky uznává v celém rozsahu Doněcké a Luhanské oblasti,“ popisuje například současný stav věci Kmoníček.

„To, že si nebude nárokovat zbytek Doněcka a Luhanska, zcela jistě tvrdil ministr zahraničí Lavrov a zcela jistě to tvrdili ruští poslanci. Pak se ale od svého prezidenta dozvěděli, že to tak není, a museli pružně změnit své stanovisko. Opět se tak ukázalo, že rozhoduje jediný člověk,“ dodává.

Rusko podle jeho slov podcenilo situaci, sílu a jednotu mezinárodní reakce. „Obsazování Ukrajiny se do velké míry neodehrává podle ruského scénáře, ve kterém měli být ruští vojáci vítáni květinami,“ míní Kmoníček. Podle něj právě to celé otevírá základní otázku, čeho chce Rusko na Ukrajině dosáhnout a je-li to vůbec dosažitelné. „Protože když se na situaci podíváme chladnýma, logickýma očima světové politiky, nevidíme příliš mnoho scénářů, kterými by tento konflikt mohl skončit,“ dodal.

A zmiňuje scénáře, které mohou nastat. Prvním z nich je, že Ruská federace Ukrajinu dobude, ale otázkou je, jak ji bude držet. Druhým scénářem je, že ruská armáda dobude Ukrajinu a pokusí se dosadit nějakou spřátelenou, kolaborantskou vládu.

„Situace číslo tři: Rusko se stáhne do hranic Doněcké a Luhanské republiky a prohlásí, že svých úkolů za jejich hranicemi dosáhlo. To by znamenalo, že by se Ukrajina musela zavázat k tomu, čemu by Rusové rádi říkali finlandizace. To ale nevypadá jako úplné vítězství, protože by Ukrajina dále směřovala do EU. A to je přesně proti plánům V. V. Putina,“ míní Kmoníček.

Dalším scénářem by dle Kmoníčka mohlo být to, že Rusko se stáhne do svých hranic a prohlásí vítězství, čemuž nikdo nebude věřit. „Situace číslo pět: Dojde k radikální změně politické situace na Ukrajině – na což to nyní nevypadá – nebo politické situace v Rusku,“ zmínil také Kmoníček.

Ruský prezident Putin si dle jeho slov uzavřel prostor pro jednání. „Nikdo ho nenutil k tomu, aby rozhodl o invazi. Mohl jí dále hrozit a vyjednávat podmínky, které by pro obě strany byly snesitelnější než současná situace. V tomhle je naše strana zcela čestná a průhledná. Od začátku jsme říkali, že pokud k invazi dojde, toto bude důsledek,“ zmínil. 

„Jestli Putin v posledních dnech již něco nenávratně prohrál, tak je to mezinárodní image chladného pokerového hráče, který ví, co dělá, má promyšleno několik tahů dopředu a nejde do příliš velkého rizika. Vladimir Vladimirovič Putin se dnes v oblasti světového diplomatického píár pohybuje někde na orbitě Kim Čong-una,“ uzavřel pak Kmoníček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…