Pětačtyřicetiny oslaví lobbista Dalík. Přirovnal se k Martinu Bormannovi, spolupracovníkovi Hitlera

13.01.2020 6:30

Podnikatel Marek Dalík, který se narodil 14. ledna 1975, patřil už jako třicátník k nejvlivnějším lidem v České republice, uvedla ČTK.

Pětačtyřicetiny oslaví lobbista Dalík. Přirovnal se k Martinu Bormannovi, spolupracovníkovi Hitlera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Dalík u soudu

Psalo se o něm totiž jako o pravé ruce někdejšího předsedy ODS Mirka Topolánka, který byl v letech 2006 až 2009 premiérem. Na angažmá v nejvyšší politice ale Dalík nakonec doplatil, kvůli roli kolem nákupu obrněných transportérů Pandur dostal pětiletý nepodmíněný trest, z vězení vyšel loni v listopadu po odpykání jeho poloviny.

Absolvent bakalářského studia politologie a mezinárodních vztahů na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy během studií pracoval jako stážista v Kanceláři prezidenta republiky za úřadování Václava Havla. Později se dal na podnikání v oblasti public relations, v letech 2002 až 2014 vedl vlastní PR agenturu New Deal Communications. V roce 1999 se seznámil s Topolánkem, který byl v té době senátorem, po jehož příchodu do Strakovy akademie Dalíkova role výrazně vzrostla.

Během Topolánkova premiérského období se Dalík pohyboval po jeho boku, měli dokonce byt ve stejném domě. V ODS přitom nebyl příliš populární, Dalík v novinách dokonce použil příměr s Martinem Bormannem, spolupracovníkem Adolfa Hitlera. „Když si čtete memoáry nebo biografie nacistických pohlavárů, tak tam se jako červená nit táhne nenávist všech k Martinu Bormannovi. A proč? Protože byl blízko k Hitlerovi, protože mu Hitler věřil, takový člověk je vždycky neoblíbený,“ řekl tehdy.

V médiích se Dalíkovo jméno začalo více objevovat v srpnu 2004 v souvislosti s kauzou údajného uplácení exposlance Unie svobody-DEU Zdeňka Kořistky. Dalík byl jedním z emisarů ODS, které Kořistka obvinil, že mu nabízeli deset milionů korun, když nepodpoří tehdejší koaliční vládu ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU vedenou sociálním demokratem Stanislavem Grossem. Policie obvinila Dalíka a lobbistu Jana Večerka z podplácení, obvinění se ale neprokázalo, případ byl odložen.

Pro média se Dalík stal symbolem spojení mezi vedením ODS a podnikateli a lobbisty, jejichž záměry často budily pochybnosti. Tyto vazby podle analytiků stranu dlouhodobě poškozovaly. Neslavným vrcholem jeho působení se pak stalo vyjednávání kolem nákupu obrněných transportérů Pandur. Dalík byl později odsouzen na čtyři roky za to, že si v roce 2007 při neformální schůzce ohledně nákupu pandurů řekl o úplatek pro někoho z vlády. Po zástupci firmy Steyr, jež obrněné vozy dodávala, žádal podle spisu půl miliardy korun.

V září 2016 nastoupil do vězení, pak ale do případu zasáhl Nejvyšší soud a Dalíka po půl roce propustil. Pražský vrchní soud v červenci 2017 změnil právní kvalifikaci jeho činu a rozhodl, že lobbista půjde do vězení kvůli podvodu, a to dokonce na pět let. V listopadu téhož roku se vrátil do vězení, část trestu strávil jako údržbář ve znojemském penzionu. Po svém propuštění řekl, že chce žít ve svém domě ve Francii a v ČR plánuje rozvíjet firmu zaměřenou na development.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…