Petice na podporu moderní léčby rakoviny má již téměř 140 tisíc podpisů

15.05.2013 14:02

V Praze na Bulovce se nachází jedno z nejmodernějších protonových center na léčbu rakoviny na světě, ale přesto se v něm léčí především pacienti ze zahraničí. I když o léčbu mají obyvatelé České republiky obrovský zájem, české pojišťovny ji odmítají hradit.

Petice na podporu moderní léčby rakoviny má již téměř 140 tisíc podpisů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice Na Bulovce

Naděje pro lidi trpící rakovinou se nachází v zařízení Proton Therapy Center v Praze na Bulovce, které vlastní ozařovnu s otočným ramenem, umožňujícím takzvané tužkové skenování nádoru.

Přístroj při něm „obkreslí“ nádor a jeho ozařování protonovým svazkem proběhne s minimálními dopady na okolní tkáně. Lze tak léčit i nádory, jejichž ozařování nebylo dosud možné a léčba je vhodná zejména pro dětské pacienty, jejichž organismus je k záření mnohem citlivější než u dospělých.

Pojišťovny spolupráci odmítají

„Velmi dobrých výsledků bylo díky léčbě protonovým svazkem dosaženo například u léčení nádorů mozku, oka, slinivky či prostaty. Právě u nádorů slinivky břišní a jater zaznamenala protonová léčba zásadní průlom, neboť se tyto druhy rakoviny dosud účinně léčit nedaly,“ uvedl hlavní lékař kliniky, MUDr. Jiří Kubeš.

„České pojišťovny bohužel intenzivnější spolupráci s centrem odmítají, ačkoli je to nemodernější centrum na světě. Coby nesmluvnímu zařízení tak protonovému centru uhradily léčbu jen tří českých pacientů. Většinu klientely zařízení tak nyní tvoří cizinci. V některých případech však odborníci z Bulovky zahajují léčbu bez čekání na svolení pojišťovny,“ informoval mluvčí centra Vladimír Šulc.

Léčba citlivá pro děti

V protonovém centru tak zahájili léčbu například čtrnáctileté dívky s nádorem mezihrudí, a to i přesto, že léčba nebyla ještě schválena pojišťovnou Ministerstva vnitra.

„V souladu s lékaři motolského komplexního onkologického centra jsme dospěli k závěru, že v tomto případě nelze otálet a čekat na vyřešení byrokratických záležitostí. Věříme, že mladá pacientka má díky naší unikátní léčebné metodě dobré šance na vyléčení. Bohužel musím konstatovat, že takových případů, kdy zdravotní pojišťovny neúměrně váhají s potvrzením léčby, a to včetně dětských pacientů, registrujeme více,“ vysvětlil Kubeš.

Petici již podepsalo 137 tisíc lidí

Lidé již začali podepisovat petici, aby léčba rakoviny v pražském protonovém centru byla zařazena do veřejného zdravotního pojištění. Nasbíráno je v tuto chvíli přes 137 tisíc podpisů a jejich počet každým dnem narůstá. Její organizátor František Matějka hodlá petici předložit politikům, zdravotním pojišťovnám, ale i médiím. Pokud politiky a pojišťovny nepřesvědčí, hodlá prý pořádat velké veřejné akce.

VZP místo toho, aby platila za léčbu v centru, které sídlí v areálu pražské nemocnice Na Bulovce, začala vyjednávat o tom, že pacientům uhradí zdravotní péči v německém Mnichově.

Liga proti rakovině dnes pořádá sbírku. Koupí žlutého kvítku mohou občané přispět na léčbu onkologických onemocnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…