Petice proti unijní regulaci zbraní se bude v Senátu projednávat veřejně. Už na začátku října

20.09.2017 18:16

Kvůli petici proti unijní regulaci zbraní, kterou podle organizátorů podepsalo na 100 000 lidí, bude v senátu veřejné slyšení. Rozhodl o tom dnes senátní výbor pro petice a lidská práva. Termín slyšení stanovil na 5. října, ačkoli původně byl zvažován pozdější termín. Rozhodl se ale slyšení uspíšit kvůli tomu, aby předcházelo schvalování ústavní novely o posílení práv majitelů legálně držených zbraní. Horní komora by ji měla projednávat ve druhém říjnovém týdnu, napsala ČTK.

Petice proti unijní regulaci zbraní se bude v Senátu projednávat veřejně. Už na začátku října
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

Není jisté, zda senát tuto normu do říjnových sněmovních voleb projedná. K předloze totiž chybějí stanoviska odborných výborů horní komory. Její ústavně právní i bezpečnostní výbor totiž schvalování normy odložily, chtějí znát i prováděcí předpisy.

Směrnici zpřísňující kontrolu nad střelnými zbraněmi schválil Evropský parlament v polovině března. Jejím cílem má být zabránit teroristům ve vyzbrojování, podle kritiků ale hlavně omezuje majitele legálně držených zbraní a trh s legálně drženými zbraněmi a výrazně zasahuje do vnitřní bezpečnosti státu, což je v rozporu s právem EU.

Proti normě se v Česku zvedla vlna nevole. Změny by se dotkly téměř všech asi 300 000 držitelů zbrojních průkazů a také držitelů znehodnocených zbraní nebo zásobníků, které zatím nepodléhají evidenci. V reakci na směrnici vznikla ústavní novela poslanců ČSSD, ANO, KSČM a ODS, podle níž by čeští občané měli mít právo nabývat, držet a nosit zbraně k naplňování úkolů při zajišťování bezpečnosti státu.

Směrnice vstoupila v platnost 13. června a státy EU ji musejí do právního řádu zavést do 15 měsíců. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v červnu oznámil, že kvůli směrnici podá ČR žalobu k soudnímu dvoru EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…