Petr Fiala: Bez ODS byste neměli žádnou pomoc! Všichni prostí lidé mi rozumí. Sestavím vládu

12.05.2020 11:01

Šéf ODS, Petr Fiala, je přesvědčen, že nebýt opozice, tak vláda Andreje Babiše (ANO) nedokáže lidem v koronavirové krizi pomoct. Vychází prý z toho, co sám slyšel od spoluobčanů, kteří si stěžovali na chaotická vyjádření členů kabinetu, z nichž se nedalo příliš pochopit, jaký zákaz zrovna platí a jaký už ne. Zato jemu, jako předsedovi nejsilnější opoziční strany, prý lidé rozumí. I proto věří, že po volbách v roce 2021 bude sestavovat vládu.

Petr Fiala: Bez ODS byste neměli žádnou pomoc! Všichni prostí lidé mi rozumí. Sestavím vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala na 29. kongresu ODS

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že vláda občanům v koronavirové krizi pomáhá. Ekonomové Helena Horská, Filip Pertold a Luděk Niedermayer se však v nedělních Otázkách Václava Moravce shodli. že premiér Andrej Babiš (ANO) exceluje především v rozdávání slibů, ale se skutečnou ekonomickou pomocí kupříkladu podnikatelům je to podstatně slabší.

V podobném duchu se pro Deník N vyjádřil i předseda momentálně nejsilnější opoziční strany ODS Petr Fiala, podle kterého Babiš neříká pravdu, když tvrdí, že vláda lidem pomáhá, zatímco opozice jen hází kabinetu klacky pod nohy.  

„Stejně jako ve spoustě jiných věcí i v této Babiš lže. Opozice od první chvíle, kdy tu pandemie propukla, podporovala klíčová restriktivní opatření a hlavně od začátku předkládala návrhy řešení, jak pomoci zajistit, aby lidé měli peníze, aby přežily firmy,“ zdůraznil Fiala s tím, že opozice chce lidem pomoct a vláda její nápady přebírá a realizuje.

Anketa

Která TV teď přináší nejlepší zpravodajství? (Ptáme se od 12.5.2020)

9%
67%
14%
hlasovalo: 13643 lidí

Podle Fialy bohužel se zpožděním a často ještě v pokřivené podobě. Opozice prý například od počátku navrhovala, aby se zvýšilo ošetřovné, ale premiér Babiš s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD) svolili k tomuto navýšení až po mnoha dnech. Takže opozice nakonec prosadila svou, ale kdyby vláda jednala ihned, lidé se mohli dočkat větší pomoci.

„My jsme byli ti, kdo se choval odpovědně a konstruktivně a naše návrhy se uskutečnily. Dost jsme pomohli lidem. Kdyby nebylo našich návrhů, lidé nedostanou žádnou pomoc,“ zdůraznil.

Jedním dechem dodal, že podporoval vládu při zavádění restriktivních opatření, protože se domníval, že by se lidé měli chránit. Takže pokud Babiš tvrdí, že opozice vládě nepomohla, podle Fialy opravdu lže. „Takže toto jsou lži Andreje Babiše, kterými maskuje to, že vláda se v krizi ukázala jako nepříliš schopná a Babiš se ukázal jako premiér, který neumí vládu řídit,“ nešetřil předu vlády šéf ODS.

Stále více lidí to prý chápe. Fiala podle svých vlastních slov mluví právě za lidi, kteří mají pocit, že vláda v koronavirové krizi selhala, protože vydávala zmatečné pokyny a občané nevěděli, co zrovna platí a co ne, senioři si nebyli jisti, ve kterých hodinách mohou přednostně nakupovat. Ani studenti dlouho nevěděli, jak to bude s maturitami, se státními zkouškami a tak dále.

„Obrací se jich mě dost a stále víc. A já mluvím za ně. To je na tom to důležité. Mluvím za konkrétního pana Josefa, který na pomoc nedosáhl. Mluvím za konkrétní Kristýnu, která neví, jestli a kdy bude mít přijímačky. Mluvím za konkrétního podnikatele, který pronajímá byty, má hypotéky, splácí je a najednou zjistí, že nájemci mu platit teď nebudou,“ řekl Fiala.

Je přesvědčen, že lidé rozumí tomu, co říká. „Však já mluvím jednoduše. Mně lidé rozumí. Mně nerozumí někteří novináři, ale prostí lidé mi rozumí všichni,“ je přesvědčen Fiala.

Andrej Babiš podle něj staví politiku na marketingových sděleních a populistických slibech, ale on hodlá jít jinou cestou a věří, že lidé vědí, proč je třeba jít jinou cestou. Proto ODS podpoří a on bude jako premiér v roce 2021 sestavovat vládu.

„Ale mně jde o to, aby Česká republika začala využívat šance, které tu jsou. Aby se tu přestala dělat tahle prázdná a plytká politika, kterou jde dělat v době blahobytu. Lidem se daří a přispívají do státní pokladny – a to se to potom rozdává. Toto Andreji Babišovi jde. Ale tohle není rozumná politika, kterou chci dělat já. Všeho do času. V roce 2021 budu sestavovat vládu,“ konstatoval.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…