Petr Gazdík čtenáři: Pokud chcete na internetu svobodu, tak ji musíte dát i dezinformátorům

17.12.2018 22:05

Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Petr Gazdík, který chce v čele hnutí již skončit, odpovídal na dotazy čtenářů ParlamentníchListů.cz. Zajímalo je například, jak je možné bojovat proti dezinformacím a jejich šiřitelům. A padly i otázky typu, kam až nechá opozice Babišovy údajné podvody s dotacemi dojít a zda na ně doplatí zase občané.

Petr Gazdík čtenáři: Pokud chcete na internetu svobodu, tak ji musíte dát i dezinformátorům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Dezinformace se podle odborníků šířily již odjakživa. Pravda ale je, že dnešní svět internetu a sociálních sítí jejich šíření výrazně zrychluje. V rámci toho se čtenář obrátil na Gazdíka s dotazem, jak by bylo možné efektivně tento problém řešit či regulovat. „Možná by stálo za úvahu nastavit nějaká pravidla pro weby, které poskytují nějakou formu zpravodajství,“ dal za příklad.

Tazatel je přesvědčen o tom, že situaci by mohlo pomoci, kdyby se po majiteli takového webu žádalo, aby odkryl svou identitu a hlavní zdroj svých příjmů. „Nebo myslíte, že weby by se žádnými pravidly řídit neměly? Oni lidé často mohou šířit dezinformace neúmyslně. Bohužel ne všichni se řídí zdravým rozumem a třeba si ověří jen část zprávy,“ míní.

Co se týká politiků, ti podle slov čtenáře žijí v úplně jiném světě a vážnost situace nijak nereflektují. „Dost z vás odbude odpověď (pokud vůbec odpoví) s tím, že je to blbost. Vůbec si nepřipouští, že někdo tomu věřit může a že pokud mu někdo jeho názor nevyvrátí, tak proč by ho měnil,“ konstatoval s tím, že hodně politiků se podle jeho názoru navíc odkazuje na ČT, ale je zde dost dalších televizí, jejichž návštěvnost roste.

Gazdík se chopil odpovědi se slovy, že největší potíž je však právě v tom, že buď chceme svobodu na internetu pro všechny, nebo ho chceme regulovat. „Pokud svobodu, znamená to svobodu pro všechny – včetně dezinformátorů (ať už vědomých, nebo tzv. užitečných idiotů), zapšklých lidí, agresivních typů. Pak potřebujeme zdravý kritický rozum, kterým informacím věřit a kterým ne,“ řekl.

Pokud však prý chceme regulaci, museli bychom si především říct, kdo by to měl regulovat. „A tady vidím riziko, že mi zase někdo bude říkat, jaký názor je ten správný a čemu smím a čemu nesmím věřit,“ poukázal šéf STAN na svízelnost této věci.

Druhý dotaz se pak týkal českého premiéra Andreje Babiše a jeho možného střetu zajmů týkajícího se evropských dotací pro holding Agrofert, který převedl do svěřenských fondů. Čtenář se obává, že rozuzlení celé záležitosti dopadne nakonec tak, že na Babišovy podvody s dotacemi doplatí obyčejní lidé. „Protože dotace byly státem již Agrofertu proplaceny, a dotace z EU tak měly zaplatit to, co dal stát, prý je to běžný postup,“ dodává a táže se, kam až to nechá opozice celé dojít.

„S ohledem na možné problémy mi přijde jako nesmysl, aby stát předplácel něco, když nemá záruku, že se mu to vrátí. Nebo Babiš bude muset všechny dotace za poslední půlrok vracet?“ ptal se dotazující a zajímal se i o to, zda jde tedy jen o dotace pro Babiše, nebo smůlu budou mít všichni, kdo o ně požádají.

Tak především odpovědnost teď nese vláda – tedy ANO, ČSSD a také KSČM, která tuto vládu drží, zdůraznil hned v úvodu své reakce Gazdík. Pokračoval s tím, že jako opozice se nyní můžou a také prý budou vlády ptát, zda poskytuje dotace Agrofertu ve chvíli, kdy je Evropská komise nebude proplácet. „V tom případě bychom se na Babišův Agrofert skutečně skládali my všichni, kteří platíme daně,“ upřesnil na závěr.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…