Petr Kolář jménem Západu: Putina nemůže napadnout, ani kdyby byl opilý, že by tu válku vyhrál!

29.01.2022 10:10

Bývalý velvyslanec v Moskvě Petr Kolář v pořadu Prostor X nabídl svůj odhad vývoje rusko-ukrajinské krize. Pokud by došlo k válce, byla by to podle něj katastrofa pro obě strany. Ruské agresi vůči Ukrajině se podle něj dá zabránit jedině silou. Nesmíme se nechat zastrašit a být připraveni jít do vojenského střetu. Doufá, že ruský prezident je si vědom, že by tuhle válku nevyhrál.

Petr Kolář jménem Západu: Putina nemůže napadnout, ani kdyby byl opilý, že by tu válku vyhrál!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Kolář

Válka Ukrajiny s Ruskem podle Koláře není nevyhnutelná. „Mohli bychom být na pokraji války, pokud bychom u Putina vyvolali dojem, že nejsme dostatečně připraveni se postavit na stranu Ukrajiny v případě, že by došlo ke konfliktu.“ I Česko by podle něj mělo nabídnout Ukrajině vyslání vojáků.

Putin chce podle Koláře obnovit vliv Sovětského svazu a Západ se musí poučit z chyb. „V případě prezidenta Putina těžko říct, co se v jeho hlavě odehrává, proto je potřeba dávat jasně najevo, že nebudeme opakovat své chyby, kdy jsme jemu a Rusku dovolili nás jako Západ testovat, kam až ho pustíme. V případě Ukrajiny má utkvělou představu, že jeho rolí je obnovit vliv Sovětského svazu.

  • Celý rozhovor ZDE

Neříkám, že válka bude, ale to pokušení tam je silné. Rusko klade na stůl vážné požadavky a ultimáta, která ví, že jsou pro nás nepřijatelná a nesplnitelná. Slíbit, že se nebude NATO rozšiřovat, to je zásadní problém, něco takového nemůžeme vůbec připustit,“ upozornil někdejší diplomat.

Pokud by došlo k vojenskému ataku Ruska vůči Ukrajině, bylo by to podle Koláře zničující pro obě strany. „Kdyby došlo k válce, bude to zničující pro obě strany, bude to příšerná katastrofa,“ varuje Petr Kolář. Doufá, že ruský prezident je si vědom, že by tuhle válku nevyhrál. „To, že by si Putin mohl myslet, že vyhraje, ho snad nenapadne, ani kdyby byl opilý,“ podotkl.

I když je běžné, že v zájmu každé země je mít stabilní okolí, v Rusku to podle něj neplatí. „Rusko z tohoto pohledu nemůže být vnímáno jako normální země, protože často destabilizuje situaci ve svém nejbližším sousedství,“ pokračuje Kolář, podle nějž ruský prezident myslí způsobem „pokud si mám někoho vážit, tak se musím bát, když se vás nebojím, tak si vás nevážím“.

Jediné, na co prezident Putin uslyší, je ukázat sílu a odhodlání jednotného Západu jít do vojenského střetu. „Rusko je zpět jako jakýsi mezinárodní komplikátor a to znamená, že ho nemůžeme ignorovat. Obnovují stav, který byl před koncem studené války, kdy byl svět z jejich pohledu bipolární. Ruský prezident je opět partnerem pro amerického prezidenta a oni spolu přímo jednají o těch druhých. Na pokusu ze strany Ruska jednat o Ukrajině bez Ukrajiny je to evidentní,“ dodává Kolář.

Uplatňovat ve vztahu s největším státem světa jiný než mocenský přístup se nevyplácí; pro příklad vzpomněl válku v Gruzii. A sice, když bývalý americký prezident Barack Obama na začátku svého funkčního období, podal v roce 2008 zemi pomocnou ruku, přestože za invazi do Gruzie se nabízelo nastavit spíš tvrdou reakci. „Dobře míněná natažená otevřená dlaň byla Kremlem vnímána jako slabost a měli jsme tady Krym a východní Ukrajinu,“ připomíná Kolář.

Kritizuje váhavé Německo, které je s pomocí vůči Ukrajině velmi zdrženlivé. „Když má někdo komplex vůči tomu, co spáchal strašného během druhé světové války, co nacismus přinesl světu, tak mysleme na to, že Ukrajinci jsou ti, kteří by si měli zasloužit respekt ze strany Německa a být bráni jako ti, kteří potřebují jeho podporu,“ prohlásil Petr Kolář.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…