Petr Lachnit: „Pomalá móda“ vede k uvědomění, že potřebujeme méně věcí

03.10.2017 8:33

Komunitní centrum Prádelna na pražském Smíchově nabízí svým návštěvníkům zajímavou novinku "udržitelnou módu" říká radní Petr Lachnit, a vysvětluje…

Petr Lachnit: „Pomalá móda“ vede k uvědomění, že potřebujeme méně věcí
Foto: Praha 5
Popisek: Krejčovská dílna v Komunitním centru Prádelna

Jak se vůbec nápad s udržitelnou módou ve vašem komunitním centru objevil?

V Komunitním centru Prádelna proběhly v měsíci září již potřetí tzv. Community Days, tj. dny, v kdy dobrovolníci z Pivovarů Staropramen vylepšují a upravují prostory a pomáhají u vybraných organizací sloužících obyvatelům Prahy 5. V minulém roce se takto vybudoval Freeshop, prostor mj. poskytující komukoliv možnost nabídnout pro sebe již nepotřebné svršky. Letos se vytvořila tzv. krejčovská dílna, čili pracovní prostor vybavený šicím strojem a dalším potřebným vybavením, který je každému po dohodě se zaměstnanci Komunitního centra Prádelna k dispozici. Jedná se tudíž o další krok, ve spojení s Freeshopem, který vede k udržitelnému životnímu stylu.

A co komunitní centrum a "pomalá móda"

Dnešní styl nákupů je označován jako „fast fashion“ tj. „rychlá móda“, která je charakterizována nízkou kvalitou výrobků, extrémními trendy a velkým množstvím nabízeného zboží. Spotřeba tak velkého objemu oblečení ničí naše životní prostředí, jak při výrobě, tak i při zpracování odpadu. Systém je nastavený tak, aby vydělávali pouze majitelé oděvních řetězců, zatímco běžný spotřebitel na něm prodělává, aniž si to uvědomuje.

Jako alternativa se objevila tzv. „slow fashion“ tj. „pomalá móda“, která člověka vede k uvědomění, že ve skutečnosti potřebuje mnohem méně věcí, což se promítá i do nákupu oblečení. Základními principy je pořizování méně kusů oděvů, ovšem kvalitnějších, které déle vydrží. Patří sem také poznání, že použité oblečení není nutné hned vyhodit, nýbrž je možné jej opravit či upravit, s někým vyměnit nebo si je půjčovat. Dalšími tipy, jak v oblasti módy „zpomalit“ je např.: nakupovat jen to, co opravdu potřebujeme a co nám dlouho vydrží, preferovat lokální výrobce, zajímat se o způsob výroby a původ našeho oblečení, nekupovat neekologicky a neeticky vyrobené zboží z módních řetězců a v neposlední řadě recyklovat obnošené kousky. Především k poslednímu bodu slouží „krejčovská dílna“ v Komunitním centru Prádelna.

Člověk by se měl zabývat důsledky svých každodenních aktivit, ať už jde o způsob stravování, nákupy oblečení nebo třeba jenom zvážit, je-li opravdu nutné jezdit každý den do práce autem. Tzv. „pomalý přístup“ se rozšiřuje i do dalších oblastí životního stylu a vznik krejčovské dílny v Komunitním centru Prádelna je toho pro mne dalším důkazem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…